Poslední rozloučení s Magorem Jirousem: Tak trochu jiný funus! Máničky, marihuana, sprosťárny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poslední rozloučení s Magorem Jirousem: Tak trochu jiný funus! Máničky, marihuana, sprosťárny!

Zatímco přátelé z undergroundu rakev s Magorem spouštěli do hrobu, jeho družka s knězem (v pozadí) hráli Muchomůrky bílé.
Zatímco přátelé z undergroundu rakev s Magorem spouštěli do hrobu, jeho družka s knězem (v pozadí) hráli Muchomůrky bílé. (Aha! – Martin Pekárek, ČTK – Luboš Pavlíček, ara)

Funus jako funus, řeklo by se. Ne však ten sobotní, v Kostelním Vydří na Jindřichohradecku, na němž se dávalo poslední sbohem básníkovi a disidentovi Ivanu Martinu Jirousovi (†67) alias Magorovi. Byl výjimečný nejen tím, že se na něj sjelo přes tisíc lidí z celého Česka a i zahraničí. Byl to pohřeb undergroundový!

Atmosféra nebyla vůbec skličující, smuteční hosté se víc smáli, než štkali, poplakala si (a navíc jen na chviličku) snad jen Magorova dcera Marta. Málokoho škrtila u krku naškrobená košile a nedejbože vázanka.

Zněly nejen kostelní žalmy, ale i písně od U2, nad hrobem pak Magorovi družka Dáša Vokatá s knězem Ladislavem Heryánem zapěli milované Muchomůrky bílé od Mejly Hlavsy (†47). Při dvouhodinové bohoslužbě zazněla z úst kněze i replika »pochválen buď největší ču**k Ježíš Kristus«!

Půlkilometrový lidský had se v mnohostupu plazil od kláštera Panny Marie Karmelské k místnímu hřbitovu a nad ním se vznášely marihuanové obláčky, tu a tam zavoněl rum či jiný »špiritus«. »Čuňas« Stárek kropil záď pohřebního auta odvážejícího rakev zbytky kořalky z placatice...

„Pohřeb to byl krásný, odpovídal zcela jeho osobnosti,“ pronesl ministr zahraničí kníže Karel Schwarzenberg, který na pohřbu (na rozdíl od nemocného exprezidenta Václava Havla) nechyběl.

Na co vlastně umřel? Cirhóza to nebyla...

Kamarád František »Čuňas« Stárek vždycky zpříma říkal: „Jeden lékař tvrdí: Jestli Magor neumře na játra, bude popřena celá medicína.“ Jenže ikonu českého undergroundu nedostala na věčnost cirhóza, ale »obyčejné« žaludeční vředy. A také jeho nedisciplinovanost a odpor k doktorům a nemocnicím, bohužel...

„Magor zemřel na následky sepse po perforaci žaludečního vředu do dutiny břišní,“ prozradil jeden z jeho blízkých. Kvůli prasklému vředu měl namále už o Velikonocích, tehdy jej ještě zachránili...

Kdo byl Ivan Martin Jirous (†67)?

Český básník a publicista. Především ale velký odpůrce komunistického režimu. Chartista a disident, jenž byl komunisty za své nekompromisní názory pětkrát vsazen za mříže, za nimiž strávil celkem osm let, pět měsíců a tři dny.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.