Konec éry supermodelek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Konec éry supermodelek!

Linda Evangelista ..Na přehlídce v roce 1993.
Linda Evangelista ..Na přehlídce v roce 1993. (– profimedia.cz)

LONDÝN – Christy Turlington (38), Naomi Camp bell (37), Linda Evangelista (42) a Cindy Crawford (41) jsou navždy zapomenuty! Ty tam jsou dny jejich velké slávy. Minul čas, kdy byly uctívány jako bohyně, od hlavy až k patě oblečené od Versaceho a platili jim deset tisíc dolarů (195 tisíc Kč), jen aby se uráčily vstát z postele.

„Reklamní průmysl má stále větší zájem o známé tváře popových hvězd a hereček. Supermodelky, jakými jsme byly svého času my, už prostě neexistují. Na doby, kdy jsem potřebovala čtyři bodyguardy, abych se mohla dostat z módní přehlídky firmy Chanel ke svému autu, už můžu jen vzpomínat,“ říká Claudia Schiffer (37), která kdysi byla jednou z nich.

Děvčatům, kterým se dnes říká »supermodelky« včetně krásné Češky Karoliny Kurkové (23), se už nedostává ani zdaleka takového obdivu jako hvězdám z poloviny devadesátých let. Zachází se s nimi o poznání hůř a mohou být velice vděčné, když se s nimi počítá i na další módní přehlídce. Stačí se jen podívat na obálky dnešních společenských a módních magazínů. Modelky zde vystřídaly popové zpěvačky, dědičky hotelů, a dokonce i hvězdy televizních reality show. Tvář modelky se např. v září ve světových časopisech objevila jen na titulní straně módního magazínu Vogue. Je jí mrtvolně bílá Ruska Sasha Pivovarova, o které stejně téměř nikdo nikdy neslyšel. Vraťme se ale do doby, kdy Naomi, Christy, Linda a Cindy slavily největší úspěch.

Zrod »supermodelky« nastal v lednu 1990, když britské číslo Vogue dalo na titulní stránku zmiňované dámy společně s Tatjanou Patitz (41). Slovíčko »super« tenkrát v sobě skrývalo široká ramena, bujné poprsí a neodmyslitelnou povýšenost nositelek těchto atributů. Zesnulý módní návrhář Gianni Versace (†50) jako první přišel na to, že sex a celebrity prodají mnohem více hadříků a parfémů než chladné a bezcharakterní »automaty«. Tehdy, právě na módní přehlídce Versaceho, všichni přítomní v sále žasli nad jejich krásou. Když se objevily na pódiu, fotografové dokonce odložili své přístroje, aby mohli tleskat.

A dnes? Od konce devadesátých let jsou v kurzu heroinem nadopované přerostlé dívky a chlapci s kůží uměle opálenou v solárku.

„V roce 1999 jsem se stala redaktorkou časopisu Marie Claire. Tehdy byly »supermodelky« už za zenitem. Dala jsem na titulku Christie Turlington. Propadla. Pak jsem tam dala Heidi Klum. Propadla. Pak jsem pochopila, že pokud chci, aby se číslo dobře prodávalo, musí tam být buď děvčata ze Spice Girls, nebo hodně známá hollywoodská herečka. Dokonce i světoznámí módní tvůrci, jako Armani, Versace či Gucci mě bombardovali faxy, v kterých požadovali, aby se v jejich šatech na titulkách objevily celebrity jako Jennifer Lopez (38) nebo Scarlett Johansson (22). A tak i pro tak krásnou ženu s velkými prsy a vlající hřívou, jakou je Gisele Bundchen (27), zbylo místo už jen vevnitř,“ říká Liz Jones.

Linda Evangelista (42):
Kuřačka cigaret a hráčka na akordeon proslula větou: „Za méně než deset tisíc dolarů na den nevstanu ani z postele.“ Své peníze investovala. Šest let byla provdaná za Geralda Marie. Po rozvodu randila s hercem Kyle McLachlanem a fotbalistou Fabiem Barthezem. Teď žije v Hollywood Hills se zakladatelem sítě kaváren »Hard Rock Café« Peterem Mortonem.

Cindy Crawford (41):
Je více než ramínkem na šaty. Peníze jí proudí z natočených videokazet se cvičením, vlastní kolekce šperků a podílu ve firmách Pepsi či Revlon. »Americká dívka snů«, jak se jí také říkalo, měla ještě před svatbou s hercem Richardem Gerem (58) v Las Vegas v roce 1991 poměr s Johnem Fitzgeraldem Kennedym jr. (†38). S Gerem se rozvedla v roce 1995. O dva roky později se vdala za podnikatele Randyho Gerbera, s nímž má dvě děti.

Christy Turlington (38):
Navzdory úspěšné kariéře modelky Turlington vždy odmítala nálepku »supermodelka«. V roce 1995 pověsila předvádění na molu na hřebík a zapsala se na univerzitu v New Yorku. Navrhla také dvě módní řady oblečení pro ženy: Nuala a Mahanuala a kromě toho prodává vlastní kolekci kosmetiky. V roce 2003 se vdala za herce a filmaře Eda Burnse (39). Společně mají dvě děti a žijí v New Yorku.

Claudia Schiffer (37):
Německá disciplinovanost a pracovitost jí vynesly »majlant«. Za reklamu na citroën, ve které se objevila nahá, dostala v přepočtu 123 milionů Kč. Dobře se prodávají také její videokazety se cvičením pro ženy. Šest let byla zasnoubena s kouzelníkem Davidem Copperfieldem (50). V roce 2002 si vzala britského filmového producenta Matthewa Vaughna (36), a společně se svými dvěma dětmi žijí v Londýně.

Naomi Campbell (37):
Říkalo se jí manipulativní, vzteklá madam. Rodilá Londýňanka se stala první dívkou tmavé pleti na obálce francouzské verze Vogue. Vůně, zpěv a psaní jí vydělaly jmění. Proslavil ji ale divoký temperament. Za to, že fyzicky napadla svou asistentku, ji minulý rok odsoudili k veřejně prospěšným pracím. Mezi její partnery patřili basista skupiny U2 Adam Clayton, tanečník flamenga Joaquin Cortes nebo šéf F1 Flavio Briatore. Pořád je ale svobodná.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.