Vojta Kotek v paruce a podpatcích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vojta Kotek v paruce a podpatcích!

Vojta Kotek
Vojta Kotek (Foto: Dana Kolářová, Pavel Hofman, ara)

Je to 269 let, co Marie Terezie se svým manželem Františkem Štepánem Lotrinským navštívila zámek v Kroměříži. Nyní se sem pár vrátil znovu – avšak v podání herců Marie Luise Stockinger a Vojty Kotka. Zámek totiž obsadili filmaři a natáčí tu dvoudílnou minisérii s názvem Marie Terezie. Všichni si museli obléct historické kostýmy, bílé paruky a nejen dámy, ale i pánové, boty na podpatcích!

Jakmile vejdete na nádvoří kroměřížského zámku, máte okamžitě pocit, že jste se ocitli v úplně jiné době. Před zámkem i v podloubí, zkrátka všude, kam se podíváte, potkáváte postavy v historických kostýmech a bílých parukách. Povídají si, kouří, popíjejí kávu, v ruce mají mobily.

Krátí si volný čas mezi natáčením. A protože je chladno, mají přes kostýmy často přehozené zimní bundy. Právě tak vypadá devátý natáčecí den dvoudílné minisérie České televize Marie Terezie. A jde rovnou o nejrozsáhlejší koprodukční projekt v její historii, na kterém se podílí televize ze čtyř zemí – Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska.

Tak trochu Babylon...
Podle toho vypadá i natáčení. Protože každý z herců mluví jiným ze čtyř jazyků, natáčí se tu tak trochu »babylonsky«.Všichni totiž hrají ve své rodné řeči. Čtyřiadvacetileté rakouské herečce, která ztvárňuje Marii Terezii, tak na její německé repliky odpovídá její manžel v podání Vojty Kotka, plynně česky. Tomu se musely přizpůsobit i scénáře – aby herci vůbec věděli, co říkají jejich kolegové, jsou psány čtyřjazyčně.

„Pro mě je jednoduší natáčet s maďarskými herci, protože jejich řeč má podobnou melodii. U českých kolegů moc nepoznám, kdy skončili větu, a pořád čekám, kdy přijde konec. Takže když mluvím s manželem, je tam hodně pauz,“ směje se představitelka Marie Terezie.

Kotek v podpatcích
Stejně jako ona je ze své postavy nadšený i Vojta Kotek. „Během přípravy na roli jsem se do té  postavy naprosto zamiloval. Řekl bych, že skoro až neobjektivně,“ směje se herec. „Jeho život byl totiž mnohem zajímavější než celá Marie Terezie,“ dodává. A vzápětí přizná, že konečně potěší i svou maminku. „To století je dobrý v tom, že nosím podpatky,  který mě nutí chodit rovně. A moje maminka bude moc ráda, protože mi pořád říká, že se ve filmech strašně hrbím, což tady doufám, že se nestane,“ usmívá se Vojta Kotek. Přes 400 paruk
Filmaři přijeli do Kroměříže na čtyři týdny, a protože se využívá prakticky celého zámku, je řadu natáčecích dnů pro veřejnost kompletně uzavřen. V části prostor se točí, jiné se proměnily v kostymérny či vlásenkárnu a maskérnu. A o tom, že jde o skutečně velkolepý projekt, svědčí i to, že se zde vystřídá 2500 komparzistů, pro které se tu vyrábí více než 400 paruk.

Zatímco herci v hlavních rolí mají originální paruky z buvolího chlupu, většina těch pro komparz se vyrábí z kanekalonu. Důvod je jednoduchý – je totiž asi desetkrát levnější, přitom na oko rozdíl nepoznáte. Kromě zámku v Kroměříži se točí i v Květné zahradě a některé scény pak ve Valticích. Kdy půjde minisérie do vysílání, je však zatím tajemstvím.

Vojta Kotek o své největší fóbii:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.