František Peterka (†94): Vládl Krkonoším, zemřel v hospicu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

František Peterka (†94): Vládl Krkonoším, zemřel v hospicu!

V libereckém hospici byl herec od letošního léta.
V libereckém hospici byl herec od letošního léta. (Foto: ara)

Odešel do hereckého nebe! Představiteli Krakonoše Františku Peterkovi (†94) se splnilo přání, jeho blízkým i příznivcům ale vehnalo slzy do očí. Od léta, kdy byl v hospici, si totiž herec přál zemřít... Smrt přišla ve spánku a jen hercův syn věděl, že se blíží hodina tátova skonu.

„Syn pana Peterky byl u něj v bytě ve čtvrtek večer. Asi hodinu jsem si s ním povídala a on mi smutný řekl – tatínek umírá, už nevnímá...“ svěřila deníku Aha! hercova sousedka, kterou smrt legendárního Krakonoše zasáhla stejně jako všechny, kdo herce znali.

„Zemřel ve čtvrtek okolo jedenácté v noci,“ potvrdil deníku Aha! jeho kamarád a bývalý kolega z libereckého Divadla F. X. Šaldy Ladislav Dušek, pro kterého hercova smrt byla na rozdíl od jeho nejbližších nečekaná. „Jeho zdravotní stav se od té doby, co byl v libereckém hospici, zhoršoval,“ přiznal Dušek, který s ním byl v posledních letech v kontaktu. „Chodil jsem za ním pravidelně ještě s kolegou doktorem, který mu dělal poradenskou službu. Když měl nějaké potíže a chtěl poradit, tak mu pomohl,“ prozradil herec.

Se zhoršujícím se zdravotním stavem se z Františka vytrácela i pozitivní nálada a vitalita. „V poslední době už nechtěl ani nikoho vidět. Nejen to prostředí, ale hlavně to, že byl upoutaný na lůžko, mělo velký vliv na jeho psychiku,“ přiznal Dušek. A to také herec sám v posledním rozhovoru z letošního léta potvrdil. „Nejradši bych zemřel,“ svěřil nám Peterka hned dvakrát v krátkém telefonátu. „Odešel člověk s obrovským srdcem, kterého milovali lidé a on miloval je. A já jsem přišel o kamaráda...“ dodal Ladislav Dušek zničeně.

44 operací
Velké zdravotní problémy začaly v roce 2001, kdy mu auto rozdrtilo a zlámalo nohy. Během tří let podstoupil 42 operací. Na operační sál musel znovu kvůli infarktu v roce 2013 a loni na podzim, kdy si nešťastnou náhodou zlomil krček. Od té doby byl odkázaný na vozík. V roce 2015 mu objevili rakovinu jazyka, nad kterou letos na jaře zvítězil. S nepřízní osudu se pral jako lev.

Pláče Anče i Koudelka...

Hana Maciuchová (70)
„Anče bude vzpomínat na svého ztepilého Krakonoše, který ji nikdy nenechal v úzkých.“

Jiřina Bohdalová (85)
„Budu vzpomínat na legraci a vše veselé, co jsme spolu zažili.“

Luděk Sobota (73)
„Když jsem ho ve filmu povalil na tu žíněnku a pak mu podával ruku, aby mohl lépe vstát, řekl: Nebudeme se pouštět do větších akcí. Tak, Františku, až se jednou sejdeme v hereckém nebi, nebudeme se už pouštět do větších akcí.“

Iva Janžurová (75)
„Mezi natáčením mi přišlo, že si hlídal svá tajemství a střežil si své soukromí. Naše hovory se téměř neodehrávaly, spíš jsme tak odfukovali před dalším záběrem.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.