Sherlock Holmes je zpět! - Smrt, drogy a pak... SKANDÁL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Sherlock Holmes je zpět! - Smrt, drogy a pak... SKANDÁL!

Jiřímu Krampolovi se knížka líbí i proto, že se v ní mihne postava inspektora Ledviny z oblíbeného filmu Adéla ještě nevečeřela, kde Ledvinu hrál Rudolf Hrušínský!
Jiřímu Krampolovi se knížka líbí i proto, že se v ní mihne postava inspektora Ledviny z oblíbeného filmu Adéla ještě nevečeřela, kde Ledvinu hrál Rudolf Hrušínský!

PRAHA – Herec a milovník detektivek Jiří Krampol (68) představil nové knižní dobrodružství legendárního Sherlocka Holmese! A přestože román Golemův stín, který přivádí Holmese do Čech, vyšel teprve nedávno, už vzbudil mezi příznivci anglického detektiva nemalé pozdvižení!


Dokonce takové, že houslový virtuos Jaroslav Svěcený (45) musel odmítnout účast na víkendové prezentaci knihy na knižním veletrhu!

Svěcený svou účast na prezentaci na poslední chvíli zrušil, patří totiž k sympatizantům České společnosti Sherlocka Holmese, ortodoxních a konzervativních fanoušků slavného detektiva, mezi nimiž nechybí třeba i herec Radovan Lukavský. „Nelíbí se jim, že jsem s postavou Sherlocka Holmese naložil poněkud krutě. Přitom jsem v knize jen dotáhl do konce věci, o kterých psal i původní Holmesův autor, Arthur Conan Doyle. Kliknutím zvětšeteMluvím třeba o Holmesově závislosti na kokainu,“ říká autor knihy Petr Macek s tím, že také úmyslně porušil jedno z legendárních pravidel pátera Knoxe, desatera všech spisovatelů detektivek, která proslavil populární seriál České televize.

To Jiří Krampol a další milovníci detektivek jsou z knížky nadšení. „Knížka je skvělá, temná a má tu správnou atmosféru,“ říká herec a vyznavač spíše drsnější detektivní školy. „Sám se teď chystám také na roli detektiva, a to ve filmu Poslední detektiv v Čechách. Zatím dáváme pomalu do kupy potřebné finance,“ dodává Krampol a těší se, že román Golemův stín z vydavatelství Jota mu čekání příjemně zkrátí.

Desatero pátera Knoxe:

1. Zločinec musí být někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu.
2. Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny.
3. Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba.
4. Nesmí být použito žádného »dosud neobjeveného« jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vědeckého vysvětlování na konci příběhu.
5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan. (Tohle není projev rasismu dobrého pátera, jen výraz dobové averze proti nejzprofanovanější rekvizitě šestákových detektivek.)
6. K řešení nesmí detektivovi dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí.
7. Pachatelem nesmí být sám detektiv.
8. Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned neodhalí také čtenáři.
9. Duchem chudý přítel detektivův, jeho Watson, nesmí zatajit žádné myšlenky, které se mu honí v hlavě; musí mít inteligenci mírně, ale jen velmi mírně podprůměrnou.
10. Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci.


Autor: Josef Koukolíček
Foto Aha! – Petr Novotný

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.