Rakovina Jiřího Bartošky: Jak probíhá jeho léčba, jak dlouho bude trvat a kdo už tím prošel? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rakovina Jiřího Bartošky: Jak probíhá jeho léčba, jak dlouho bude trvat a kdo už tím prošel?

Jiří Bartoška není jediný, kdo přišel o vlasy...
Jiří Bartoška není jediný, kdo přišel o vlasy... (Foto Profimedia.cz, reprofoto magazínu Sedmička, ara)

Chemoterapie! Ta je teď nejdůležitější v životě Jiřího Bartošky (67). A herec, až na to, že mu slezly vlasy, ji snáší velmi dobře. Přestože je z holé hlavy zoufalý, před lidmi se neskrývá a statečně se pohybuje na ulici bez čepice. Co vůbec musel herec a prezident karlovarského festivalu podstoupit od oné osudné chvíle, kdy mu objevili rakovinu?

V říjnu mu lékaři našli v mezihrudí třícentimetrový nádor. Bartoška se okamžitě podrobil na III. oddělení chirurgické kliniky ve FN Motol biopsii, při které mu odebrali z lymfomu vzorek tkáně. Potom nastalo krušných čtrnáct dnů, kdy ve strachu čekal na výsledky histologie. Nejhorší očekávání se bohužel naplnilo, verdikt zněl: Zhoubný nádor sliznice v mezihrudí, nutná chemoterapie! Ta má totiž  rozhodující vliv na léčbu všech lymfomů.

Bartoška tedy okamžitě zahájil léčbu cytostatiky. Každý týden dostává na onkologii kapačky a následně se podrobuje kontrolním odběrům krve.
Jak dlouho může léčba trvat, záleží na nezbytném počtu léčebných cyklů. Prognóza u lymfomu závisí na typu a rozsahu onemocnění a na tom, jak lymfom odpovídá na léčbu. Kvůli léčbě přišli o vlasy. S průvodním jevem chemoterapie – holou hlavou – se ale samozřejmě ne každý dokáže vyrovnat. Některé celebrity to řeší parukou, jiné čepicí nebo šátkem. Někteří slavní dokonce chtějí plešatění předejít a nechají si vlasy rovnou oholit. Na jejich fotografie a osudy se můžete podívat v galerii.



Autor:  mir

Přečtěte si
ararat
1. 1. 2015 • 21:21

jak se rozčiluje,,,to je prča

mekanik
1. 1. 2015 • 21:00

zmord-co se do toho se.reš debile

mekanik
1. 1. 2015 • 20:59

bel oxy taky vám přeji vše hezké v novém roce

dolcevita
1. 1. 2015 • 20:44

Hodgkinova nemoc nic není, je naprosto vyléčitelná - v 95-97 % případů. Brtoška si projde pár seancí chemoterapie a bude zase skákat přes kaluže

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.