Štědrovečerní pohádka Princezna a písař: Má prý být jako Kobra 11?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Štědrovečerní pohádka Princezna a písař: Má prý být jako Kobra 11?!

Co mají společného Bartoška a Simír?
Co mají společného Bartoška a Simír? (Foto Aha! - Petr Novotný a Česká televize)

A nedá si pokoj a nedá. Herecký bard Jiří Bartoška (67) coby král Matyáš, vzor všech poddaných, si zapálil cigáro. A to, prosím, na trůnu! Navíc na Štědrý den. Ale naštěstí jen v pohádce… V dobrodružném příběhu Princezna a písař, který uvidíme právě po štědrovečerní nadílce na ČT1 (19:00), exceluje coby panovník a milující otec. A to retko? Provinile se necítí. Můžeme přiznat, že kouřil je v pauzách při natáčení v dubnu.

Bartoška sehraje skvělý humorný part s Petrem Nárožným coby rádcem Scapanim. Ale i dál je napínavý příběh o královském písaři a princezně Amálce plný legrácek, vylomenin, ovšem i napětí. „Pohádka je to spíš dobrodružná a také akční. Taková Pyšná princezna křížená s Kobrou 11,“ prozrazuje s úsměvem nová princeznovská hvězda Monika Timková (24).
Ostatně režisér Karel Janák si myslí to samé. „Je to i něco ve stylu Pirátů z Karibiku. Hodně se tu šermuje, jezdí na koni, skáče a leze,“ napovídá, že půjde tak trochu o thriller.

Točilo se v dekoracích na Barrandově. Po hollywoodské produkci, točili tu seriál Borgiové. „Museli jsme ale ty jejich kulisy vylepšit. V americkém seriálu se jenom chodilo, jenže my po těch domech ještě lezli a skákali, tak jsme to museli vyztužit. Točilo se také v podzemních chodbách u řeky Ploučnice,“ nastíní ještě Karel Janák.


Kdo si ovšem užil své, byla princezna Amálka. Komplikovaný kostým, brzké ranní vstávání, herecká profese je řehole. „Jen nebuď moc rozfrfrňaná, říkala jsem si každé ráno. Ale když máte ty těžké šaty na sobě, máte sklony si stěžovat. Tohle chci a tohle ne. Jako princezna. Když k tomu každé ráno vstáváte ve 3:45, je to peklo,“ směje se už dnes Monika Timková.

Skvělým hereckým partnerem jí byl Matouš Ruml (29) v roli písaře, kluka z podhradí, který se učí do dvorského stavu. „Můj písař je floutek, dělá samé voloviny a princeznu nejdřív vůbec nemiluje, je mu volná. Sblíží je až útěk před intriky náhodných návštěvníků království,“ prozradí někdejší Lexa z populárního nováckého Comebacku. „No právě, Matouš už konečně nemá být ňouma jako byl třeba Lexa. Chtěl jsem ho vytáhnout z téhle škatulky a myslím, že se podařilo. Konečně je akční hrdina,“ těší režiséra Janáka, že mladému herci pomáhá jinam.

Monika Timková o kostýmu: Jak chodí princezny na záchod?
„Měli jsme s Matoušem jednu dramatickou scénu na lodičce. Měli nás táhnout, ale Matouš rozhodl, že budeme plout sami. Jenže najednou se začala lodička naklánět. Tahali nás na poslední chvíli z vody. Najednou byly z pětikilových šatů stopadesátikilové a bylo to drama. Matouš se hrozně omlouval a já byla ráda, že to byl poslední záběr dne. Trable byly také, když jsem si chtěla odskočit. Za pasem je skrytý mikrofon, pod sukní  několik spodniček a vy jdete na toaletu a než to všechno vykasáte, je málem zle. A do toho už na vás ťukají, jestli už jste, že jde další záběr.“


Zajímavosti

•    Petr Nárožný předvádí skvěle králi Jiřímu Bartoškovi kocoura. Na to se musíte při pohádce soustředit.

•    Karel Janák točil seriál Ať žijí rytíři, jednu televizní pohádku a pak ještě Dvanáct měsíčků, která běžela na Vánoce před dvěma lety. Je tedy pro pohádky tím povolaným.

•    Režisér chtěl renesanční kostýmy, ale kostymérky zařadily film do baroka. Měly pro to lepší fundus.

•    Hercům se v scénách v řece dolévala teplá voda.



Autor:  mich

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.