Rekordy lidského těla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rekordy lidského těla

Lidské tělo je předmětem vědeckého zkoumání už tisíce let, přesto stále vzbuzuje nové a nové otázky. Jeho »objevování« přineslo i řadu překvapivých faktů.
Lidské tělo je předmětem vědeckého zkoumání už tisíce let, přesto stále vzbuzuje nové a nové otázky. Jeho »objevování« přineslo i řadu překvapivých faktů. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Všechny možné i nemožné rekordy odjakživa vzbuzují pozornost zvědavého lidstva, ale víte o tom, jakých rekordů je schopno vaše vlastní tělo? Například ještě nenarozený plod roste neuvěřitelnou průměrnou rychlostí pět a půl centimetru za měsíc! Bleskovou rychlostí jsou proslulé i spermie, absolutní rekord ale drží nervové signály.

Kýcháme silou orkánu, kašleme rychlostí boeingu!

Lidské tělo obsahuje:

  • uhlík na výrobu 900 tužek
  • tuk na výrobu sedmi mýdel
  • fosfor pro výrobu 2200 zápalek
  • tolik vody, kolik spotřebujete na jednu sprchu
  • sůl na ochucení guláše pro průměrnou školní jídelnu

Vlasy
Všeobecně se ví, že rostou rychlostí okolo jednoho centimetru měsíčně čili 0,014 mm za hodinu. Za celý život nám naroste, a tedy i vypadá, 1000 kilometrů vlasů. To je například vzdálenost z Prahy do Paříže!

Střeva
Rozmělněná potrava se tenkým střevem pohybuje pomocí stahů rychlostí 2 centimetry za minutu, v době trávení v klidu dokonce až 10x rychleji a ještě jednou se zdesetinásobí při průjmu!

Kůže
Bolest se šíří z poraněného místa do našeho vědomí rychlostí 4 až 50 km/hod. Každý měsíc se kůže obnovuje tak, že se sloupává její svrchní vrstva. Denně se odloupne 6 až 14 gramů, za život se z nás tak oloupe zhruba 380 kilo kůže!

Dýchání
Při normálním dechu prochází vzduch nosem rychlostí 2,4 km za hodinu. Při kýchnutí dosahuje vyražený vzduch rychlosti orkánu, tedy až 170 km/hod. Ještě rychlejší je kašel, kdy vzduch vyletí z hrdla rychlostí 900 km/hod! Vzduchem, který za život nadechneme, bychom nafoukli 150 létajících balonů!

Ušní boltec
I když to vypadá nereálně, je dokázáno, že vyroste během každých pěti let o jeden milimetr!

Nehty
Patří k nejrychleji rostoucím částem těla, nehty na rukou vyrostou asi o 0,4 cm týdně, na nohou jsou čtyřikrát pomalejší (růst na jednotlivých prstech je ale nerovnoměrný). Za život člověku průměrně naroste zhruba 370 metrů nehtů!

Nervy
Nervové signály se řítí z mozku do svalů rychlostí vyšší než Michael Schumacher ve svém ferrari, zhruba 400 km za hod.

Krev
Cirkuluje nám v krevním oběhu rychlostí 0,7 – 1,8 km/hod. Každý člověk má v sobě 100 tisíc kilometrů žil, tepen i nepatrných cév. Každý týden se obmění polovina krvinek, každou vteřinu jich zemře na 15 milionů.

Spermie
Mužské spermie jsou »malé, ale šikovné«, pohybují se pomocí bičíku rychlostí až 13 centimetrů za hodinu. V ženských rodidlech jsou schopny přežít i více než 48 hodin!

Srdce
Naše srdce za život vykoná neuvěřitelné tři miliardy úderů a přepumpuje na 180 milionů litrů krve! Elektrický impulz, který povzbuzuje srdeční sval a řídí tep, se pohybuje rychlostí 4 – 18 kilometrů za hodinu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.