Vejce jako lidský zárodek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vejce jako lidský zárodek!

Karel Sejkora a jeho unikátní vejce.
Karel Sejkora a jeho unikátní vejce. (pro Aha!: Jaroslav SKÁLA)

VAMBERK – Vejce jako lidské embryo snesla Karlu Sejkorovi z Vamberka jeho černá slepice (2,5). Když vejce prazvláštního tvaru, které je dlouhé asi jako sirka a široké zhruba 2 cm, chovatel vyndal z líhně, tak se polekal.

„Vyděsil jsem se nejdřív, že tam je nějaký červ. Opravdu to tak na první pohled vypadalo. Pak jsem to ale podrobně prozkoumal a zjistil jsem, že mi moje slepička snesla tak trochu unikát,“ vypráví Karel Sejkora.

Takové vejce je opravdu kuriozitou. Většinou se základní tvar vejce nemění. Podle odborníků za neobvyklý tvar může vysoký věk a poškozené vaječníky slepice. „Při snášení z vaječníku asi vypadly dvě vaječné koule a ty se v průběhu tvorby toho vejce spojily,“ tvrdí Alena Michalská, vedoucí praxe Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové. Vajíčko netradičního tvaru se lektorům této školy dokonce tak líbilo, že si ho ponechali jako studijní exponát pro své žáky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.