Koušeme, trháme... ZVÍŘECÍ ZUBY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Koušeme, trháme... ZVÍŘECÍ ZUBY

 (: profimedia.cz, archiv)

Některým stačí dva, jiná se neobejdou bez několika stovek. A o čem je řeč? O zvířecích zubech. Některé trhají své oběti na kousky, jiné slouží jenom pro parádu.


Tady je sedm nejzajímavějších zubů, které rostou z tlam nejrůznějších tvorů světa.


Žralok

Zuby jsou jediná část organismů lidí a zvířat, která se neumí hojit. Dravým žralokům ale pravidelně narůstají zuby nové. V tlamě jich mají neustále několik řad, takže pokud se jeden zub z vnější řady vylomí, na jeho místo se posune náhradní zub z řady vnitřní.


TygrKliknutím zvětšete

Špičáky největšího tygra ussurijského mohou narůst do délky až osmi centimetrů.


MrožKliknutím zvětšete

Jeho kly jsou vlastně extrémně narostlé špičáky. Mohou dorůst délky jednoho metru. Mroži je používají ke vzájemným soubojům, ale taky si s nimi pomáhají při lezení z vody na břeh.


ZajícKliknutím zvětšete

Je známý svými dvěma velkými řezáky na horní čelisti. Ty se sice obrušují, ale neustále také dorůstají, aniž by vypadly. Kromě nich mají zajíci daleko vzadu v tlamě i třenové zuby a stoličky, podobně jako člověk, které ale nejsou vidět.


KůňKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteDospělý pětiletý kůň má čtyřicet zubů, na první pohled je jich ale vidět jenom zlomek. Podle jejich obroušení je možné poznat jeho stáří. Pokud vám kůň ukazuje zuby, chce si vás očichat.



KrysaKliknutím zvětšete

Přední řezáky jsou pokryté sklovinou jenom z přední strany, zbytek zubu tvoří měkčí zubovina. Díky tomu se její zuby při kousání automaticky ostří.



DelfínKliknutím zvětšete

Někteří mají až sto dvacet malých zubů a jejich čelisti připomínají pilu. Na výšku měří ale jen několik milimetrů, výjimečně centimetrů. Všechny zuby navíc mají stejný tvar.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.