Policejní prezident se raduje - Policisté dostanou nadupané mašiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policejní prezident se raduje - Policisté dostanou nadupané mašiny!

Jaká bude policejní honda? - typ Pan European 1300 ST, běžná cena 460 tisíc korun, výkon 126 koní, hmotnost 300 kg
Jaká bude policejní honda? - typ Pan European 1300 ST, běžná cena 460 tisíc korun, výkon 126 koní, hmotnost 300 kg (: ČTK, www.honda.cz)

PRAHA – Policisté už v srpnu dostanou 40 nových supersilných motorek značky Honda za více jak 15 milionů korun! Můžou jezdit až 225 km/h! Má to být bič hlavně proti motorkářům, kteří i po zavedení přísného bodového systému často ignorují pravidla a ujíždějí strážcům zákona.

Učit vybrané policisty budou i profesionálové. Kromě toho policie bude mít 80 nových aut Škoda Octavia a asi sto přenosných laserových radarů.

Po zavedení bodového systému se většina řidičů aut zklidnila a jezdí podle předpisů. To samé se ale nedá říci o motorkářích. Často nereagují, když je chce policejní hlídka zastavit, a ujedou. Jejich další fintou je ohýbání poznávací značky nebo její zakrývání tak, že policisté nemají šanci značku zjistit. Někdy ji motorkáři vůbec nemají. Proto policisté už od srpna budou mít 40 nových motorek typu Pan European 1300 ST, které vyrábí Honda. Ta vyhrála veřejnou zakázku. „Jde o jednu z nejsilnějších tříd motocyklů,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek. Stejný typ motorky používá řada policejních sborů po celém světě. Problémy s tímto strojem byly snad jen v Británii, kde se na něm zabil jeden policista a kolegové s touto motorkou pak odmítali jezdit. Původně měla Honda stroje dodat až v září. Kvůli neposlušným motorkářům je ale policisté chtějí mít co nejdříve. Za 40 strojů policie zaplatí 15,3 milionu korun. Běžná cena za kus je 460 tisíc korun. Policie ale dá za jednu 382 500 korun.

Nejvíce motorek dostane Středočeský a Jihočeský kraj, celkem osm. Šest pak Praha, ostatní kraje po třech až čtyřech kusech. Už v těchto dnech se vybraní policisté chystají na proškolení. Učit je budou profesionální jezdci z řad sportovců. Ujíždění motorkářů před hlídkami a podobné přestupky možná budou trestány přísněji než požití alkoholu před jízdou. I to je jeden z návrhů pro případnou úpravy silničního zákona.

Modernizací projde i policejní vozový park. Nedávno už dostali rychlé Fordy Mondea, teď by mělo přibýt 80 „nadupaných“ Škoda Oktávií 1,9 TDI. Kromě toho budou mít k dispozici i sto přenosných laserových radarů.

Motorkáři: Stejně nás pořád ještě nechytíte
Motorkáři z nových strojů policistů příliš strach nemají. „Spousta kluků má mnohem nadupanější mašiny než mají oni,“ říká motorkář Tomáš L. „Ty jejich hondy jsou cestovní motorky. Můžou s nima možná honit auta, ale nás ne. Vždyť mně to vytáhne 320 kilometrů v hodině. A i kdyby mi to jelo stejně jako policajtům, nedovedu si představit, že by kvůli tomu riskovali život. Honit se s někým ve dvěstědvaceti není žádná legrace, a už vůbec ne na našich silnicích. Takže to jsou možná spíš kecy pro lidi, že díky novým mašinám nás dostanou,“ pokračuje Tomáš. On sám několikrát policistům ujel. "Každýmu kdo jezdí na motorce se to stane. Já sám jsem jim ujel asi desetkrát. Když mě předtím dvakrát chytili, tak jsem musel platit pokutu za nesmysly. Třeba proto, že jsem neměl lékárničku. Od té doby nezastavuju a ujíždím," líčí své zážitky Tomáš. Kdyby ho policisté chytili, měl by velký problém."Jenže to se nikdy nestane. Takže se není čeho bát," směje se Tomáš.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.