Skutečný Robinson Crusoe: Žádný trosečník, ale krvelačný pirát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Skutečný Robinson Crusoe: Žádný trosečník, ale krvelačný pirát!

Robinsona ztvárnil ve fi lmu Pierce Brosnan.
Robinsona ztvárnil ve fi lmu Pierce Brosnan. (Profimedia.cz a ara)

EDINBURGH – Skotský archeolog David Caldwell zjistil šokující pravdu o nejslavnějším trosečníkovi historie Robinsonu Crusoeovi, hrdinovi románu spisovatele Daniela Defoea. Vůbec to nebyl trosečník! Ale krvelačný pirát!

Na ostrově se sexuálně ukájel na divokých kozách...

Jmenoval se Alexander Selkirk, byl synem skotského obuvníka a na ostrově Más a Tierra 650 km od pobřeží Chile strávil 4 roky a 4 měsíce. Když ho zde v roce 1709 zachránila pirátská loď Duke, byla z něj psychická troska s vizáží zvířete, byl bosý, oblečený do kozí kůže, téměř neschopný mluvit.

Na ostrově neskončil jako trosečník, byl tam za trest vysazen kapitánem lodi, na níž se plavil a okrádal námořníky. Byl to alkoholik s nízkým stupněm inteligence a surovec. K pirátům se dal v 17 letech, když utekl od rodiny. Na ostrově ho vysadili jen s nožem, sekyrou, pistolí, kompasem, hrncem, tabákem a biblí.

Nikdy zde nepotkal domorodce, jemuž se v románu říká Pátek. Také nežil na pláži, protože se bál španělských námořníků. Kdyby ho objevili, hrozila by mu smrt. Na rozdíl od románu na ostrově nežili ani kanibalové, ani žádná nebezpečná zvířata. Tekly tam říčky se sladkou vodou. Selkirk se živil lovem chutných korýšů, ryb, želv a sběrem jedlých plodů. Hladem a žízní netrpěl. Ochočil si zde zdivočelé lesní kočky, které kdysi vysadili na ostrově spolu s potkany a kozami španělští mořeplavci. Jeho největší zábavou byl pak lov koz, za 4 roky jich zabil pět set. A zřejmě s nimi měl i sex!

Když ho zachránili, byl pološílený, ale fyzicky na tom byl skvěle. Zcela zdravý, zbavený závislosti na alkoholu, s vypracovanými svaly. S piráty, kteří ho zachránili, strávil pak na lodi další dva roky a přepadával lodě.

Domů se vrátil v roce 1711 jako velmi bohatý muž a díky svému příběhu, který vyprávěl po hospodách, kde ho potkal i spisovatel Daniel Defoe, se stal ihned slavným. Znovu ale propadl alkoholu a nemohl si zvyknout na lidi. Neustále se rval, nezákonně měl dvě manželky najednou a zemřel v roce 1721 ve 45 letech na žlutou zimnici v západní Africe.

Na »jeho« ostrově nyní žije na 600 lidí, kteří se živí lovem korýšů, ale jinak je ostrov stále tichý a pustý.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.