Co s fotkami z dovolené? Na hrníček s nimi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co s fotkami z dovolené? Na hrníček s nimi!

S potiskem hrníčku má svoje zkušenosti i muzikant Ondřej Brzobohatý. Zvěčnil si na něj svého psa.
S potiskem hrníčku má svoje zkušenosti i muzikant Ondřej Brzobohatý. Zvěčnil si na něj svého psa.

PRAHA – Vrátili jste se z dovolené a po návratu do práce na ni už jen nostalgicky vzpomínáte při prohlížení hromady fotek? Nebo patříte mezi ty zapálené fotografy, kteří nafotí na cestách všechno, co vidí.


Jedinečné okamžiky si můžete vytisknout na různé předměty

PRAHA – Vrátili jste se z dovolené a po návratu do práce na ni už jen nostalgicky vzpomínáte při prohlížení hromady fotek? Nebo patříte mezi ty zapálené fotografy, kteří nafotí na cestách všechno, co vidí, a pak stáhnou obrázky z foťáku do počítače a stále si jen plánují, jak v nich jednou, až bude čas, udělají pořádek a roztřídí je? Naučte se těšit z vašich fotek každý den, jde to!

S rostoucí oblibou digitálních fotoaparátů se rozšiřují i služby, které nabízejí zajímavé zpracování fotografií. Jedinečné životní okamžiky nebo fotky svých blízkých si lidé mohou nechat vytisknout na různé předměty, zpracovat do fotoknihy nebo vložit do digitálního přenosného alba. Dnes frčí například fotoknihy, jde vlastně o obdobu fotoalba. Fotky se do ní nevlepují, ale každý si ji může graficky upravit podle svých představ v programu, který je zdarma na internetu, a pak si ji nechá profesionálně vytisknout a svázat. „Kdo umí vypnout a zapnout počítač, zvládne i program pro tvorbu fotoknih,“ říká Jan Kárník z Centra FotoŠkoda.

Milovníci techniky, kterým omezený počet stran v albech nestačí, si mnoho pořídit přenosné digitální album. „Nepotřebujete počítač, snímky si můžete stáhnout do alba přímo z fotoaparátu a hned si je prohlížet. Orientace je velmi přehledná, zvládne ji i starší generace,“ řekla Dominika Nell Applová, která je spoluautorkou digitálního alba, který pojme až 20 000 fotek.

Hrníčky, puzzle, podložka pod myš

Vzpomínky na letní zážitky si můžete nechat natisknou i na nejrůznější předměty, které denně používáte. I v práci tak můžete mít na stole fotku svých dětí u moře na podložce pod myš nebo hrníčku na kávu. A dětem nechte vyrobit hračku puzzle. „Skládačka puzzle rozvíjí schopnost logického myšlení a představivosti,“ říká psycholožka Janina Krocková. Ceny se pohybují od 150 Kč. Služby poskytují fotolaby, kopírovací společnosti nebo specializovaná papírnictví.

Kliknutím zvětšeteFotokniha

Program fotoknihy nabízí tvorbu popisků nebo úpravu fotek, jako je například korekce červených očí, doladění barev nebo ořez fotky. Cena fotoknihy, kterou lze vyhotovit i z negativů, se podle počtu stran a velikosti pohybuje od 200 do 1500 korun.

Kliknutím zvětšeteDigitální album

Alba s různou pamětí se v obchodech s elektronikou prodávají za cenu od 1000 do 4000 korun, říká se jim i digitální fotorámečky. Kromě prohlížení fotek umožňují i tvorbu koláží, mazání či kopírování fotek a další úpravy. Některá umí zpracovat MP3 formát, je tak možné sledovat ozvučená videa.

Kliknutím zvětšeteTričko, čepice i bryndák

Fotku je možné přetisknout i na jakoukoli látku, nejčastěji se využívají trička a čepice nebo šátky, ale ve specializovaných prodejnách (fotolaby, kopírovací společnosti) jsou schopni fotografii přenést i na bryndák, polštář, zástěru či spodní prádlo.


Autor: (uj, ČTK)
Foto Aha! – Dalibor Puchta, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.