Je jaro, alergici si zoufají: Které léky opravdu pomáhají? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Je jaro, alergici si zoufají: Které léky opravdu pomáhají?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (: www.e-lekarny.cz, Profimedia.cz, Aha!)

S příchodem jara je možné na ulici potkávat uslzené kýchající lidi s kapesníkem v ruce. Neútočí na ně však epidemie chřipky, ale různé pyly a kvetoucí trávy. Dopují se léky, slunečné počasí je pro ně utrpením a vycházka do přírody přímo hororovou představou.

Na našem trhu existuje spousta léků na léčbu alergií. Nedělní Aha! zjišťovalo, jak jsou s nimi pacienti spokojeni a jak hluboko musí sáhnout do kapsy.

Reactine
(7 tablet)

Užívá se pro léčbu celoroční alergické rýmy, například při alergii na prach nebo domácí zvířata, dále je možné ho užívat při sezonní senné nebo pylové rýmě a při alergickém zánětu spojivek, kdy oči slzí a pálí. Přípravek mohou užívat jak dospělí, tak děti od 6 let.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * * *
Cena bez receptu: 118 Kč
Doplatek s receptem: 93 Kč

Zyrtec
(7 tablet)

Vysoce účinný lék s minimálním výskytem ospalosti po běžné léčebné dávce. V případě, kdy nebyla lékařem stanovena diagnóza, se nedoporučuje přípravek užívat déle než 1 týden. Zyrtec je obvykle dobře snášen.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * * * *
Cena bez receptu: 110 Kč
Doplatek s receptem: 75 Kč

Fenistil
(10 kapslí)

Fenistil zmírňuje svědění a podráždění způsobené vyrážkou na kůži, zmírňuje otoky a příznaky alergické rýmy, jako například hojný vodnatý sekret z nosu, kýchání, svědění nosu a pálení a slzení očí. Nevhodný je v kombinaci s antidepresivy a při zeleném zákalu.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * * * *
Cena bez receptu: 112 Kč
Doplatek s receptem: 67 Kč

Zodac
(7 tablet)

Užívá se ke zmírnění projevů akutní alergické rýmy a akutního zánětu spojivek, akutních alergických kožních projevů provázených svěděním a kopřivkou. Na doporučení lékaře ho lze užívat ke zmírnění obtíží chronické rýmy a zánětu spojivek.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * *
Cena bez receptu: 68 Kč
Doplatek s receptem: 35 Kč

Cetirizin
(7 tablet)

Bez porady s lékařem by se přípravek neměl užívat déle než jeden týden. I když je lék volně prodejný, lidé starší 65 let a nemocní se závažným onemocněním ledvin a jater mohou přípravek užívat pouze na doporučení lékaře.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * *
Cena bez receptu: 67 Kč
Doplatek s receptem: 34 Kč

Cerex
(7 tablet)

Přípravek mohou užívat jak dospělí, tak děti od 6 let, ovšem u nich musí přesné dávkování určit lékař. Opět se používá na všechny problémy spojené s alergickými příznaky, a to jak akutními, tak chronickými.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * *
Cena bez receptu: 46 Kč
Doplatek s receptem: 16, 60 Kč

Loratadin
(7 tablet)

Je to jeden z mála léků, který mohou užívat děti už od 2 let. Loratadin tlumí příznaky alergické rýmy jako například kýchání, výtok z nosu, svědění v nose, svědění a pálení očí. Dále se užívá při léčbě příznaků chronické kopřivky.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * *
Cena bez receptu: 60 Kč
Doplatek s receptem: 27 Kč

Alerid
(4 tablety)

Alerid je antihistaminikum s prodlouženým účinkem. Při léčbě tímto přípravkem je nutné se vyhýbat požívání alkoholu, nelze totiž vyloučit, že by přípravek mohl zesílit jeho účinky. Při řízení motorových vozidel, obsluze strojů nebo práci ve výškách je důležité nepřekročit nejvyšší doporučenou denní dávku.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * * * *
Cena bez receptu: 29, 60 Kč
Doplatek s receptem: 10,30 Kč

Analergin
(7 tablet)

Analergin je obvykle dobře snášen, ale u některých lidí se přechodně mohou vyskytnout bolesti hlavy, ospalost, závratě, neklid, sucho v ústech a zažívací potíže (bolest v nadbřišku, nevolnost).
Spokojenost pacientů s přípravkem: * * *
Cena bez receptu: 64 Kč
Doplatek s receptem: 29 Kč

Claritine
(7 tablet)

Claritine tlumí příznaky spojené se sennou rýmou, dále pomáhá zmírnit příznaky kopřivky – svědění, zarudnutí,počet a rozsah kopřivkových pupenů. Zmírnění těchto příznaků trvá celý den a tím pádem pomáhá postiženému obnovit normální denní aktivity a spánek.
Spokojenost pacientů s přípravkem: * * * *
Cena bez receptu: 118 Kč
Doplatek s receptem: 82,90 Kč

Ceny léků jsou pouze orientační, v každé lékárně se mohou lišit.

Slovo odborníka

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými preparáty na alergii? Nedělní Aha! tuto otázku položilo alergoložce MUDr. Dobromile Lehovské. „Farmaceutické firmy stále vylepšují léky na alergii a vymýšlejí další. Je to nutné z toho důvodu, že převážná většina těchto léků způsobuje mírnou ospalost nebo útlum a není vhodné je kombinovat s alkoholem či například s léky na spaní. Jsou to přece jenom stále léky a pacient by na to stále měl brát zřetel. Složení léků na alergii, jejich vedlejší účinky a většinou i dávkování jsou v podstatě totožné. Snášenlivost těchto léků je velmi individuální, proto je potřeba najít lék pacientovi přímo »na tělo«. Někdy se vyzkouší tři, čtyři léky, než najdeme ten, který dělá postiženému nejlépe. Nelze proto říci, který lék je nejúčinnější nebo nejlepší, prostě každému »sedí« něco jiného,“ říká lékařka.

8 rad Nedělního Aha! pro alergiky
  1. Je potřeba stále nosit sluneční brýle. Ty totiž brání pylu, aby se dostal do očí.
  2. Každý večer je nutné se osprchovat a umýt si hlavu. Jen tak bude mít alergik klidný spánek, protože se zbaví pylu.
  3. Spát je potřeba při zavřeném okně, aby pyl nevnikal do místnosti.
  4. Vpodvečer je množství pylových zrn v ovzduší nejvyšší, proto není dobré v této době pobývat venku.
  5. Nevhodná je práce na zahradě, sekání trávníku, výlety do přírody.
  6. Dovolenou by měl alergik trávit v přímořských oblastech.
  7. Při jízdě autem nebo autobusem je potřeba dobře zavřít okénka.
  8. Po dobu alergické reakce se osvědčilo omezit mléčné výrobky, maso a uzeniny, zdravotní stav se pak zlepší.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.