Odstávají malým dětem uši? Odborný zákrok to napraví – a gratis! Plastické operace zdarma aneb Co uhradí pojišťovny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Odstávají malým dětem uši? Odborný zákrok to napraví – a gratis! Plastické operace zdarma aneb Co uhradí pojišťovny

Odstáté uši dětem zmenší zadarmo.
Odstáté uši dětem zmenší zadarmo. (Dalibor Puchta, Profimedia.cz, Aha!)

PRAHA – Každé ucho jinak velké, a k tomu ještě odstáté? Dneska se dětem ve škole už nikdo nemusí smát a častovat je posměšky o ušatcích ušatých. Stačí zajít na kliniku plastické chirurgie.

Každé ucho jinak velké, a k tomu ještě odstáté? Dneska se dětem ve škole už nikdo nemusí smát a častovat je posměšky o ušatcích ušatých. Stačí zajít na kliniku plastické chirurgie. Rodiče tam navíc nebudou muset zaplatit ani korunu. Plastickou operaci »zatáhnou« zdravotní pojišťovny…

Jedinou podmínkou je to, že se na odstátá dětská ouška musí myslet včas. „Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena modelace a přitažení ušního boltce u dětí do 10 let věku,“ uvádí Jiří Rod z tiskového odboru Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Ministerstvo zdravotnictví navíc zvažuje, že tuto výhodu pro děti od nového roku zruší. „Musíme rozlišovat mezi plastickými operacemi, které vracejí zdraví a mají výrazný psychický prospěch, a takovými, které jsou opravdu jen kosmetické. Ty by ze zdravotního pojištění hrazeny být neměly,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

„Pokud má někdo uši jako já a chtěl by je mít blíž k hlavě, tak jde opravdu jen o výkon s kosmetickým efektem,“ myslí si Cikrt, kterému podle jeho slov vadí odstáté uši jen při větrném počasí. „Musím si stoupnou tak, abych nebyl proti větru,“ směje se Cikrt. Plastičtí chirurgové však trvají na tom, že odstáté uši představují pro děti velké psychické problémy.

Plastiku uší mohou podstoupit již děti po oslavě svých čtvrtých narozenin. V té době jsou jejich ušní boltce již zcela vyvinuty. Zkušení plastičtí chirurgové k tomu dodávají, že v dětském věku se ranky po řezech skalpelem mnohem rychleji hojí a po operačním výkonu i méně bolí.Kromě zmenšení a přitažení uší k hlavě platí zdravotní pojišťovny dalších osmnáct druhů plastických operací. „V případě, že důvodem operace jsou zdravotní problémy,“ dodává Rod.

Pojišťovny nyní ještě zaplatí zmenšení prsů, estetickou operaci bobulovitého červeného, tzv. »opileckého« nosu nebo odstranění tukových hrudek kolem očí. „Zda budou některé plastické operace vyjmuty z hrazení z veřejného zdravotního pojištění posoudí odborníci,“ dodává Tomáš Cikrt.

Co uhradí pojišťovny

Úkony zdarma 1 až 4
Ušní boltce
První čtyři výkony se provádějí především u vrozených vad ušního boltce. „Buď ucho pacient prakticky nemá nebo má určitý defekt boltce. Pokud boltec chybí, nahrazuje se umělým materiálem nebo kostní chrupavkou pacienta,“ vysvětluje plastický chirurg Josef Kulhánek z Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Úkon zdarma 5
Odstáté uši
Modelace – zmenšení ušního boltce, přitažení odstátých uší k hlavě. „Je hrazena do 10 let věku dítěte, není potřeba schválení revizním lékařem,“ uvádí Rod.

Úkon zdarma 6
Tukové hrudky
Odstranění prosvítajících bělavých tukových hrudek na očních víčkách, které se tvoří zejména starším lidem.

Úkony zdarma 7 až 8
Nosní chrupavky
Operace kostěné a chrupavčité části nosu z důvodu zúžení nosního průduchu a zhoršení dýchání.

Úkon zdarma 9
Hřbet nosu
Úprava propadnutí hřbetu nosu jako vrozené vady nebo po úrazu. „Řeší se vložením kostěného, chrupavčitého štěpu nebo pomocí umělé náhrady,“ vysvětluje doktor Kulhánek.

Úkon zdarma 10
»Opilecký nos«
Zmenšení »opileckého« nosu. „Operace bambulovitého překrveného nosu spojovaného s konzumací alkoholu, s níž však nesouvisí,“ říká Kulhánek.

Úkon zdarma 11
Zmenšení prsů
Zmenšení prsů není jen záležitostí estetickou, ale pomáhá od obtíží, jako jsou bolesti páteře, jež prsa, která neodpovídají ostatním tělesným proporcím, přinášejí.

Úkon zdarma 12
Prsní tkáň
Odstranění prsní tkáně se zachováním prsního dvorce. Provádí se u některých nádorových onemocnění.

Úkon zdarma 13
Prsní bradavky a dvorce
Znovuvytvoření bradavky a dvorce prsu. „Obvykle u prsu, který byl rekonstruován nově po odstranění pro nádorové onemocnění,“

Úkon zdarma 14
Pouzdro prsního implantátu
Protnutí pouzdra kolem prsního implantátu, které se u některých pacientek po zvětšení prsu implantáty může vytvořit.

Úkon zdarma 15
Odstranění implantátů
Provádí se pro stejný důvod jako u předchozí operace. Jen s rozdílem, že je odstraněn i implantát.

Úkon zdarma 16
Vytažení tkáně
Implantace tkáňového expanderu. „Jde o vak, který se vkládá do podkoží a postupně plní injekcí tekutinou. Účelem je postupné vytažení tkáně. Např. je tak možné vytvořit dutinu pro prsní implantát k rekonstrukci prsu po jeho odstranění pro zhoubný nádor,“ vysvětluje doktor Kulhánek.

Úkony zdarma 17 až 19
Pokleslý obličej
Operace ptózy – pokleslé části nebo celého obličeje.

Nejžádanější plastiky

Zkrášlující operace, které se neprovádějí ze zdravotních důvodů, si musí zájemci na klinikách plastické chirurgie sami zaplatit. Oproti minulosti už nejsou mezi klienty výjimeční ani muži. Skalpel a šikovné ruce plastických chirurgů nevyhledávají jen hvězdy showbyznysu a boháči, ale narovnat nos, odstranit vrásky v obličeji či pytlíky pod očima si nechávají i obyčejní smrtelníci, jako jsme my.

Ženy mají největší zájem o:
  • Zvětšení prsů pomocí implantátů.
    Operatéři používají nejrůznější druhy implantátů, od jejich ceny se odvíjí i cena výkonu: 44 000 až 85 000 Kč.
  • Zmenšení prsů.
    Při zdravotních problémech je zdarma, jinak stojí průměrně 28 000 Kč.
  • Operace horních a dolních očních víček.
    Cena se liší místem, kde se klinika nachází. Nejdráže je v Praze: 18 000 až 25 000 Kč.
  • Liposukce břicha, stehen a zadečku.
    Cena odpovídá výkonu v celkové anestezii: 18 000 až 30 000 Kč.
  • Operace nosu.
    Záleží, zda se řeší jen měkké tkáně nosu, nebo chirurg upravuje i kostěné struktury. Průměrná cena je 25 000 Kč.
Muži podstupují nejčastěji tyto operace:
  • Operace horních a dolních očních víček.
    Převislá víčka a pytlíky pod očima dělají člověka na pohled starším a unavenějším. Cena je stejná jako u operace žen.
  • Liposukce podbradku, břicha a boků.
    Pivní mozol už není důkazem chlapství a dvě brady taky na vzhledu nepřidají. Cena se pohybuje kolem 20 000 až 30 000 Kč.
  • Operace nosu.
    Muži si často nos zlomí při sportu, plastický chirurg jim ho pomocí skalpelu opět srovná. Průměrná cena je 25 000 Kč.
  • Transplantace vlasů.
    Některý chlap si hlavu oholí mašinkou, jiný si raději zaplatí transplantaci vlastních vlasů. Cena se pohybuje podle rozsahu, průměrně od 15 000 do 100 000 Kč.
  • Operace zamezující chrápání.
    Chrápání obtěžuje spoluspáče, ale budí i chrápajícího. Cena se pohybuje kolem 10 000 až 14 000 Kč.
České celebrity: Kdo se nechal vylepšit?
  • PRSA – zvětšení:
    Diana Kobzanová, Kateřina Průšová, Kateřina Hamrová, Helena Vondráčková, Lucie Hadašová, Hana Mašlíková, Kateřina Kornová, Dara Rolins, Petra Minářová, Andrea Verešová, Jitka Kocurová, Alice Bendová, Kateřina Langerová (exVyvolená).
  • PRSA – zmenšení:
    Lenka Hornová.
  • ÚPRAVA NOSU:
    Zuzana Bubílková, Leona Machálková, Ivana Gottová, Monika Absolonová, Dara Rolins, Daniela Šinkorová.
  • NAPÍNÁNÍ OBLIČEJE:
    Helena Vondráčková, Jiřina Bohdalová, Zuzana Bubílková.
  • HORNÍ RET:
    Agáta Hanychová, Simona Krainová.
  • OČNÍ VÍČKA:
    Jiří Langmajer, Václav Klaus, Martin Maxa, Petra Buzková.
  • LIPOSUKCE:
    Gábina Partyšová.
Docent Jan Měšťák: Neděláme jen prsa a nosy

„Lidé si představují, že plastická chirurgie je jen estetická chirurgie, že děláme pouze nové nosy, obličeje a prsa. To však není pravda,“ říká v rozhovoru pro Aha! doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., přednosta Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce a 1 lékařské fakulty UK.

Co vše léčí plastický chirurg?
„Léčíme třeba vrozené vady genitálu, obličejové rozštěpy u dětí, ale i během života získané vady jako nádorová onemocnění. Plnější prsa a rovné nosy jsou až na konci všech operací, na nichž by se měl plastický chirurg podílet.“

V jakém věku se mohou operovat vrozené vady?
„Např. rozštěpy rtu se operují ve třech až šesti měsících, rozštěpy patra zhruba v roce života dítěte.“

Říkáte, že léčíte i rakovinu?
„Na klinice jsme založili Centrum komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu. Při operaci prsu pro zhoubný nádor je účasten chirurg všeobecný – mammolog a plastický chirurg, který může provést okamžitě rekonstrukci odoperovaného prsu. Samozřejmě, pokud to dovolí onkolog a závažnost onemocnění.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.