První český barevný film má výročí: Tipnete si, který to je? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První český barevný film má výročí: Tipnete si, který to je?

Páni Aleš Podhorský, Jaroslav Seník, Vojtěch Záhořík.
Páni Aleš Podhorský, Jaroslav Seník, Vojtěch Záhořík. (Foto: ara)

Jasné barvy jsou už dnes vybledlé, přesně před 70 lety ale právě ony okouzlily diváky. Do kina přišli na první domácí celovečerní barevný film. Snímek Jan Roháč z Dubé natočil režisér Vladimír Borský (†58). Na špici návštěvnosti kin se udržel 11 týdnů.

Na premiéře filmového zpracování románu Aloise Jiráska Jan Roháč z Dubé s charismatickým Otomarem Korbelářem (†77) v hlavní roli nechyběl 28. března 1947 ani prezident Edvard Beneš (†64). Celkem ho vidělo na čtyři miliony diváků. „Tehdy nebyla televize a i když lidé za okupace viděli barevné filmy, první čeký barevný film byla senzace,“ řekla Aha! kurátorka Národního filmového archiv Eva Urbanová.

Tvůrci hráli na jistotu – vybrali dílo obdivovaného Jiráska, kameramana Jana Stallicha (†66), který měl zkušenosti ze zahraničí, a režiséra Vladimíra Borského (†58). „Chválená byla především kamera a hudba. Kritice vadil patos, režisér nezvládl vystoupit z divadelního tvaru,“ dodala Urbanová.
Snímek byl natočen na filmový materiál značky Agfacolor, tehdy ne příliš kvalitní. Proto se už nezachovala původní barevnost. Místy tak je film dvou až tříbarevný, ve zbytku jsou barvy vybledlé. Nicméně stále drží unikátní primát – je prvním barevných filmem.
Víte, že...
...co neztratilo své kouzlo, je výprava architekta Jana Zázvorky, bohaté dekorace a rekvizity, masky, kostýmy a také velké davové scény?

První měla být Maryša
*Přestože jde o první celovečerní barevný film, barevný materiál byl použit už při natáčení Maryši (1935) Josefa Rovenského (†43). Výsledek byla ale tak nekvalitní, že se již natočená část filmu přetočila a smínek je jernobílý.
*Natáčelo se na pláni za barrandovským studiem, kde vznikla i část hradu.
*Z cárů šatů herečce Lili Hodačové (†88) vykoukla bradavka, což byl náznak prvního poválečného obnažení, spíše však neplánovaného. (FOTO)
*Film nešel do zahraniční distribuce, protože cizinci nerozumněli historickým souvislostem. Ukázalo se to na festivalu československého filmu v Londýně.
*Pouze čtyři maskéři s pomocníky líčili desítky představitelů historických postav.
Barva nebyla za odměnu
Film natočil režisér Vladimír Borský, podílel se i na scénáři a také si v něm zahrál. I když jako herec hrál v podprůměrných snímcích, tak se při režii snažil o poctivý a věrný přepis. Barvu nedostal za odměnu, ale proto, že točil o výrazné historické postavě. Za kamerou stál Jan Stallich (později Starci na chmelu). Filmu uškodilo sestříhání pro novou distribuci v 60. letech, kdy z téměř dvou hodin zbylo 84 minut. Poté přišla trilogie Otakara Vávry z 50. let – Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem.

O čem vypráví...
6. července 1415 zemřel ve švýcarské Kostnici mučednickou smrtí na kacířské hranici Mistr Jan Hus. Stoupenci jeho idejí rozpoutají revoluční boj, který vrcholí selskými bouřemi i konflikty uvnitř hlavních církví po celé Evropě. V bitvě u Lipan v roce 1434 byly poraženy poslední zbytky táboritů a sirotků. Zůstal jediný a osamocený Jan Roháč z Dubé, který shromáždil své věrné na hradu Sion u Kutné Hory. Ten Panská jednota dobyla, Roháč byl zajat a popraven v Praze 9. září 1437.
Na Barrandově začali Němci
Za 2. světové války si v barrandovských ateliérech Němci vybudovali jedno z kinematografických center a v něm oddělení pro vyvolávání barevného materiálu. Práce s ním byla složitá v laboratoři i při natáčení. Například se muselo počítat s tím, že výsledný barevný odstín kostýmů či kulis nebude odpovídat skutečnosti. Po válce pokusy o českou barevnou výrobu pokračovaly až k Janu Roháčovi z Dubé.

Podívejte se na ukázku z tohoto filmu:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.