Pohádkové poklady leží na dně moří. A tuny zlata stále čekají na vyzvednutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohádkové poklady leží na dně moří. A tuny zlata stále čekají na vyzvednutí!

Spoustu zlata vydalo moře u Florida Keys.
Spoustu zlata vydalo moře u Florida Keys. (: profimedia.cz)

17 tun zlatých a stříbrných mincí v hodnotě téměř 500 milionů dolarů, tedy asi 10 miliard korun. Pro většinu občanů České republiky naprosto nepředstavitelná suma.

Právě takovýhle poklad ale nedávno nalezli Američané v Atlantiku. Jedná se o největší poklad, který kdy moře vydalo. Jak se ale zdá, zdaleka není posledním. Několik století objevitelských výprav a námořních válek vykonalo své a dna oceánů jsou vraky lodí doslova poseta. Tohle jsou místa, kde lidé už pod vodou našli miliardy, a místa, kde se kolem tun zlata stále ještě prohánějí rybky…

Důvodů, proč loď napěchovaná zlatem skončí na dně moře, je několik. Může jím být technická závada, chyba posádky, pravděpodobnější je ale především nepřízeň počasí nebo útok pirátů, kteří i dnes hojně »úřadují«, třeba v Indickém oceánu. V některých oblastech světa připomíná dno moře přeplněné parkoviště. Tisíce vraků a stovky tun nákladu fungují jako obrovský magnet na různé dobrodruhy, romantické snílky i prachobyčejné zlatokopy. Společnosti i jednotlivci vynakládají obrovské částky na financování expedic, které doslova metr po metru prozkoumávají mořské dno ve snaze najít jeden z mnoha bájných pokladů. Většinou se však vynaložené náklady ani nezaplatí.

Nuestra Senora de Atocha
Hodnota: 8 miliard korun

Ještě nedávno byl finančně nejzajímavějším pokladem vyneseným nad hladinu moře náklad španělské galéry Nuestra Señora de Atocha, objevený před dvaadvaceti lety u břehů souostroví Florida Keys. Loď, která se potopila v roce 1622, vezla na palubě mince a drahé kovy v hodnotě odhadované na téměř 400 milionů dolarů!

Poklad kapitána Kidda
Hodnota: stále neobjeven!

Karibské moře bývalo místem s největší koncentrací krvežíznivých pirátů. Žádná posádka obchodní lodi těmito místy proplouvající si nemohla být ani na zlomek vteřiny jista svými životy. Jedním z nejznámějších a zároveň nejbrutálnějších pirátů přelomu 17. a 18. století byl William Kidd. Kdo by neznal legendu o pokladu kapitána Kidda a ostrově pokladů? Hamižný zločinec, který měl daleko do současné romantické představy o pirátech, ukryl všechno, co za svou kariéru nakradl, na neznámé místo. Poklad nedozírné hodnoty se podle mnoha legend i seriózních výzkumů nalézá na ostrůvku Anguilla v Malých Antilách. Mnoho expedic se pokoušelo toto pohádkové bohatství objevit, zatím však bez výsledku. Možná čeká poklad kapitána Kidda právě na vás!

Poklad objevený díky rumu
Hodnota: několik miliard korun

V roce 1959 se jednomu Mexičanovi podařil asi tři míle od pobřeží poloostrova Yucatan fantastický objev. Mezi korálovými útesy našel láhev rumu starou 200 let. Lihovina mu zachutnala natolik, že se později znovu vydal na místo nálezu, kde objevil vrak kupecké lodi z poloviny 18. století. Mexická expedice, která se vzápětí k chutnému pokladu vypravila, našla kromě obrovských zásob dvousetletého rumu množství stříbrných předmětů, bednu obsahující 6000 křížů a medailí a také několik desítek balíčků s jehlami z cenných kovů.

Největší poklad historie
Hodnota: 10 miliard korun

Suverénně nejcennější poklad vyzdvihli ze dna Atlantického oceánu američtí badatelé ze společnosti Odyssey. Přesné místo nálezu zatím odmítají zveřejnit, ale jisté je, že 400 let starý vrak ležel někde mezi španělským a anglickým pobřežím. Američané teď sice tvrdí, že utajené místo je blíže Velké Británii, Španělé nicméně už na Američany kvůli 17 tunám zlatých a stříbrných mincí z koloniální éry podali žalobu, protože mají podezření, že poklad byl vyloven ve španělských výsostných vodách. Tak nebo tak, Američanům se povedl husarský kousek, 500 000 tisíc mincí, z nichž každá má odhadovanou cenu asi 21 tisíc korun, se totiž zatím nikomu jinému ze dna vyzvednout nepodařilo.

Poklady najdete i v Chorvatsku
Hodnota: historicky nevyčíslitelná

Za poklady nemusíte jezdit do Karibiku nebo Indického oceánu, také okolo Středozemního moře je mnoho míst, kde před staletími vzkvétaly vyspělé civilizace. S tím samozřejmě souvisí i množství vraků na dně moře. Jeden z nejvýznamnějších objevů se badatelům podařil pouhých 50 metrů od pláže chorvatského ostrova Pag. Množství neporušených amfor pocházejících z 1. stol. př. n. l. sice nevydělá svým nálezcům půl miliardy dolarů, cena pro historiky je ovšem nevyčíslitelná. Takže při potápění v Chorvatsku mějte oči dokořán!

Jak poklad najít?
A kolik vám z něj zůstane?

Představy o romantických hrdinech, samotářích brázdících oceány na malé jachtě a pátrajících na vlastní pěst po potopených lodích jsou dnes už opravdu přežité. Výzkumné týmy čítající desítky lidí, obrovské lodě vybavené tou nejmodernější technikou, satelitní průzkum mořského dna. Tak vypadá moderní podmořské zlatokopectví. To všechno samozřejmě stojí nemalé finanční částky. Pátrat pod hladinou oceánu po zlatých pokladech si tudíž rozhodně nemůže dovolit každý. Ve fi nále nálezce stejně dostane jenom poměrnou část. Například z pokladu nalezeného u francouzských vod dostanete pouhou polovinu. Nejštědřejší jsou pravděpodobně Američané. Celých 75% hodnoty nalezených věcí skončí na vašem účtu. Nijak překvapující je skutečnost, že za nález jakéhokoliv pokladu na území České republiky odevzdáte státu celých 90%! Ještě že nemáme moře…

Záhada »odpadní« řeky

Záhadné poklady našli potápěči ve slovinské řece Ljubjanici. Hromady mečů, mincí, různého kovového nádobí, a dokonce i soch do řeky naházeli lidé z blízkého okolí. Podle posledních výzkumů se jedná o rituální místo. Jen jestli se výzkumy nepletou a nejde spíš o odpadní stoku!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.