Nejkrásnější mláďátka Česka: Unikátní přírůstky v našich zoo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejkrásnější mláďátka Česka: Unikátní přírůstky v našich zoo

Jelen milu
Jelen milu (pro Aha!: Dana Holečková, Tereza Mrhálková, Eduard Stuchlík)

BRNO – Bože, to je radosti... Tuzemské zoologické zahrady jsou teď plné krásných a vzácných mláďátek. Ta poslední potěšila chovatele brněnské zoo. Narodila se tady dvě mláďata vzácného jelena milu.

Bože, to je radosti... Tuzemské zoologické zahrady jsou teď plné krásných a vzácných mláďátek. Ta poslední potěšila chovatele brněnské zoo. Narodila se tady dvě mláďata vzácného jelena milu. Ve volné přírodě tento druh jelena vyhynul, a tak je každý nový přírůstek velkou radostí...

Jelení mimina se zatím drží v bezpečí u matek. Ve výběhu však vesele skotačí před zraky návštěvníků. „Zatím neznáme jejich pohlaví. Důležité ale je, že se mají čile k světu,“ říká mluvčí zoo Eduard Stuchlík.Jelení rodince vévodí vůdčí samec. Další členové stáda, roční samec, tři samice i obě mláďata bezvýhradně uznávají jeho důstojnou autoritu. „I loni touto dobou se ve stádu pohybovala dvě mláďata. Samička už odcestovala do zoologické zahrady Trégomeur ve Francii. Sameček ve skupině zatím zůstává, ale i on by měl brzy odejít,“ dodává Stuchlík.

Úspěšný chov by měl pokračovat i nadále. „Nejmladší samici jsou teprve dva roky, a zatím tedy mládě neměla. Na podzim by však už mohla zabřeznout. Takže příští rok bychom se mohli dočkat tří potomků jelena milu. Samice tohoto druhu totiž rodí většinou jen jedno mládě,“ objasňuje Stuchlík.

Jeleni milu mají netradiční tvar paroží, které směřuje dozadu. Původně obývali bažinaté oblasti severní Číny. Když jejich přirozené prostředí nahradila rýžová pole, nastal konec jejich svobodného života. Několik posledních kusů našel před 150 lety v císařské oboře u Pekingu francouzský cestovatel Armand David. Ze světa nezmizeli jen díky tomu, že v roce 1866 jich několik přivezl do Evropy. V oborách a zoologických zahradách dnes žije asi tisíc těchto jelenů. V několika rezervacích v Číně vegetuje polodivoce dalších 1300 jedinců, kteří už pocházejí z evropských chovů.

A jaká další vzácná mláďata se poslední dobou narodila v českých zoologických zahradách?

Antilopa bongo

Zvláštním zbarvením od narození vyniká pralesní antilopa bongo. Narodila se v zoo ve Dvoře Králové. Je jednou z nejvzácnějších afrických antilop. Obývá pralesy, například Ituri v Kongu. Právě hnědá srst s tenkými proužky ji dělá v houštinách ve volné přírodě téměř neviditelnou.

Human jávský

Potomka přivedli na svět v zoo ve Dvoře Králové humani jávští. Jejich zvláštností je, že u jednoho druhu mohou být jak černí, tak zlatě zbarvení jedinci. O mládě dokonale pečuje máma Artemis. Nosí ho stále při sobě. Tetám ho půjčí, až trochu povyroste. Na rodinu dohlíží otec Zeus.

Leguánovec obojkový

Letos už 33. mládě leguánovce obojkového se vyklubalo v pražské zoo. Letošní mláďata nezůstanou v Praze. Některá již putovala do anglického Bristolu, další půjdou do zoo ve Wroclawi a v Brně. Leguánovec obojkový žije na jihu USA a v Mexiku a dokáže se pohybovat po skalách rozpálených na 60 °C.

Žirafa

Králové dvorská zoo se pyšní největším stádem žiraf na světě. Nyní k němu přibyla další, již 201. žirafa Rothschildova. Jmenuje se Jenifer a na svět ji přivedli matka Jaruna a otec Janosh. Jejím nejtvrdším zážitkem zatím byla cesta na svět. Jako každé žirafí mládě při něm proletěla z matčina těla na zem z téměř dvoumetrové výšky.

Kozy burské

Kozlíci burští Endy, Jáchym a Matiáš se narodili v pražské zoo. Tyto zvláštní kozy s ušima dolů jsou oblíbenými domácími zvířaty domorodců v jižní Africe. Vynikají šikovností. Když je potřeba dosáhnout na chutný lísteček, dokáží skvěle panáčkovat na zadních. U nás se chovají na ekofarmách nebo v zoo od 90. let minulého století.

Buvol pralesní

O mládě buvola pralesního se rozšířilo stádo ve Dvoře Králové. Mírumilovné vzezření je jen klam. Je to jedno z nejnebezpečnějších zvířat Afriky. Dávají si na něj pozor i lvi. Tito buvoli žijí v malých skupinkách v pralese, kde chodí jeden za druhým jako husy. Nízko položenými rohy nadzvedávají větve

Levhart perský

Cenným přírůstkem v zoo ve Dvoře Králové jsou dvě mláďata levharta perského. V přírodě totiž žije již posledních asi 250 těchto šelem. Holčička i kluk vážili 17 dnů po porodu 1550 g. Od čumáčku po konec ocásku měřili oba 55 cm a tlapky měli široké 5 cm.

Chápan středoamerický

První přirozený odchov chápana středoamerického v České republice se podařil v pražské zoo. Máma se o malé opičátko stará pečlivě. Stále ho kojí a nosí na zádech. Samice chápanů jsou velmi obětavými matkami. Další potomky si obvykle dopřejí až po třech či čtyřech letech. Chápani obývají v zoo svůj vlastní ostrov v expozici Vodní svět.

Adax

Pražská zoo odchovala již 78. mládě adaxe ve své historii. První letošní přišlo na svět na Velikonoční pondělí v pravé poledne. Hnědavý sameček se jako rodiče zbarví až ve věku několika měsíců. Jeho otec je nejstarším žijícím samcem adaxe v Evropě. Tyto antilopy kdysi obývaly celou Saharu, dnes v přírodě žijí už jen na malém území na severu Nigeru.

Pelikán bílý

Ošetřovatelé v zoo ve Dvoře Králové pečují místo pravé matky o mládě pelikána bílého. Na svět se totiž z vajíčka vyklubalo v líhni. Odmalička ho krmí malými rybičkami natrávenými v enzymech. K velkým pelikánům se nový přírůstek připojí po dvou až třech měsících. Na snímku jsou mu tři dny.

Antilopa vraná

Mimino se narodilo i ve stádu antilop vraných. Až do jednoho roku bude závislé na mámě. Zatím pije jen mateřské mléko. Kolem pěti měsíců si už zpestří stravu trávou, senem, granulemi a větvičkami. Zoo ve Dvoře Králové úspěšně chová velké stádo, a tak může tyto přímorožce vracet zpět do africké přírody.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.