Netykavka Kamba a fešák Richard: Velký příběh gorilí lásky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Netykavka Kamba a fešák Richard: Velký příběh gorilí lásky

Kamba patří mezi poslední gorily v evropských zoo, které poznali chuť života ve volné přírodě. Richard o ni zpočátku neměl zájem. Pomohly až hormonální prostředky, které Kamba dostala.
Kamba patří mezi poslední gorily v evropských zoo, které poznali chuť života ve volné přírodě. Richard o ni zpočátku neměl zájem. Pomohly až hormonální prostředky, které Kamba dostala. (: Martin Pekárek, Josef Mašek, www.rozhlas.cz/odhaleno)

Námluvy nejsou jednoduché ani v lidské, ani ve zvířecí říši. Samičky se dělají na oko nedostupné, pak zase partnera svádějí, až mu oči lezou z důlků. Rafinovaně na to šla i gorilí samice Kamba, pro kterou krásný gorilí samec Richard představoval poslední šanci na mateřství. Nic mu ale nedarovala zadarmo. Její lásku si musel zasloužit a vytrpět od ní nejen šťouchance.

Proslulý fešák Richard
Gorilí samec Richard pochází z pralesů střední Afriky, ale nikdy tam vlastně nebyl. Narodil se totiž 9. listopadu 1991 ve frankfurtské zoo, tedy v Německu. Do pražské zoo přijel 4. listopadu 2003 s pověstí, že je to prý jeden z nejkrásnějších samců chovaný v zoologických zahradách.

Zpočátku byl umístěn v samostatné ložnici, odkud na sebe se samicemi Shindou a Kijivu (Kamba tam v té době ještě nebyla) pokukovali. Samice na něj přes sklo vesele dorážely a houkáním mu dávaly najevo svoji přítomnost. Zpočátku se mu mezi ně moc nechtělo, ale nakonec si zvykl a užíval si s nimi jak jen to šlo.

Vzácná samička Kamba
Gorilí samička Kamba se narodila v roce 1972 v Kamerunu ve volné přírodě. V pražské zoo byla už mezi lety 2001 a 2003. Protože ale přišly povodně, byla odvezena do zoo ve Dvoře Králové. Tam si spokojeně žila se samečkem Tadaem, ale k oplodnění Kamby nedošlo.

Na konci roku 2005 proto byla převezena do Prahy, kde na ni čekal krasavec k pohledání – Richard. Po dobu nutné Kambiny izolace na ni nejvíc dorážela žárlivá gorila Shinda. Bouchala na ni na sklo a agresivně na ni vřeštěla. Zřejmě tušila, že Richard už nebude patřit jen jí a Kijivu.

Osudové setkání
Když byla Kamba konečně vpuštěna do výběhu, z druhého výběhu vyběhl Richard a ostatní samice. Richard se zarazil a zůstal stát na místě. Někdo mu narušil jeho teritorium! Shinda s Kijivu se spojily a postavily se proti Kambě. Na jedné straně tak stála osamocená Kamba a na straně druhé skupina, která na sebe byla zvyklá. Všem začalo docházet, že tu jde o postavení, které si každý musí vydobýt sám. Richard postupoval jako typický muž – rozhodl se, že problémy samic řešit nebude, ať se ženské dohodnou samy. A tak jen zpovzdálí sledoval řvaní, rvačky, kousání, vřeštění a zahánění do kouta.

Laškování a provokace
Vypadalo to, že Kamba v Richardovi budí respekt. Stáhnul se a před Kambou spíše utíkal. Kamba si na něj často dovolovala, dokonce ho před ní musela chránit Shinda společně s Kijivu. Nejednou se stalo, že Kamba Richarda drsně proháněla po výběhu nebo po něm házela přenosky od jídla. Kamba si dokonce dovolovala odpočívat na dřevěných kůlech, které patřily Richardovi, a které do jejího příchodu ostatní samice obcházely velkým obloukem. Jakmile se za ní ale Richard vydal, zřejmě aby si to s ní vyřídil, rychle vstala a zmizela. Že by jen ženská provokace a laškování?

Richard svádění nevydržel
Gorilí samice po třicítce rychle ztrácejí schopnost reprodukce, a tak Kamba, které v té době bylo třicet čtyři let, cítila, že jí tikají biologické hodiny. O Vánocích roku 2005 byla v říji a měla na Richarda velkou chuť. Začala se proto před Richardem předvádět. Ten to stále pozoroval s relativním klidem. Protože měla Kamba pocit, že to na něj moc nezabírá, předváděla se o to víc. Svádění nakonec trvalo plné tři dny! Pak Richard, který je stále v plné síle, jasnou výzvu nevydržel, na nic nečekal a s Kambou se spářil.

Radostná událost
Ošetřovatelé měli ze sblížení Kamby s Richardem velkou radost. Protože Kamba pochází z volné přírody, kde ji jako dvouletou odchytili obchodníci se zvířaty, je výjimečná tím, že není příbuzná s žádnou gorilou chovanou v zajetí. A to je na ní právě vzácné. Jelikož ale nebyla nejmladší, nasadili ošetřovatelé podpůrné hormonální prostředky, aby zvýšili možnost otěhotnění. Kamba si užívala s Richardem o sto šest a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat – opakované testy březosti potvrdily, že čeká miminko.

Smutný konec
Celá republika sledovala pomocí internetu těhotenství Kamby, které u goril trvá osm až osm a půl měsíce. I tak se ještě celé Velikonoce s Richardem dlouho pářila a jejich lásce nestálo v cestě ani Kambino pokročilé těhotenství. Těsně po Velikonocích však přišel neuvěřitelný šok. Kamba začala rodit a vše zpočátku vypadalo slibně. Jenže pak se mládě narodilo mrtvé a sama Kamba při porodu málem zemřela...

Gorily na vymření
Na celém světě zbývá jen asi sto tisíc goril. Na jedno narozené gorilí mládě připadá sto goril, které uhynou ve volné přírodě. Vzácnost gorilích mláďat spočívá právě v tom, že jde o kriticky ohrožený druh. Pražská zoo by se mohla nového gorilího přírůstku dočkat zřejmě v červnu, kdy by měla na svět přivést své druhé mládě gorilí samice Kijiva. S ní má už Richard potomka, samičku Moju.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.