Alkohol je v džusech, bonbonech i sýru!
BERLÍN/Varšava – Tušili jste, že když snídáte housku s marmeládou, že se vám do těla dostává i alkohol? A že je třeba také v hořčici, kečupu, kefíru či zmrzlině?
Snědl 3 kuličky Ferrero a měl 1,60 promile!
Tušili jste, že když snídáte housku s marmeládou, že se vám do těla dostává i alkohol? A že je třeba také v hořčici, kečupu, kefíru či zmrzlině? Alkohol se skrývá především v různých aromatických přísadách a povzbuzovačích chuti. Lékaři varují, že po snědení čokolády plněné likérem by řidiči neměli za volant sedat nejméně 15 minut!
I ve sladkostech, které tak milují děti, se vyskytuje alkohol. Polský pokus zjistil, že po zbaštění tří čokoládek Mon Cheri ukáže alkoholtester 1,12 promile! Po stejném počtu likérových bonbonů Ferrero to bylo dokonce 1,60 promile! Brzy se tak na obalech těchto čokolád objeví i informace o obsahu alkoholu. Dobrá zpráva pro řidiče je, že po požití čokolády s alkoholem jim stačí počkat jen 15 minut. Pak už test ukázal nulové hodnoty.
Alkohol je ale i v omáčkách a polotovarech – i když jen v nepatrném množství. Odborníci přesto varují na skryté nebezpečí především pro děti a alkoholiky. „Pokud děti konzumují často potraviny obsahující alkohol, vzniká nebezpečí, že si na chuť alkoholu zvyknou,“ varuje dietoložka Anja Baustian.
Stopy alkoholu se dají objevit v některých druzích zmrzliny (čokoládová, rumová, marcipánová), v čokoládách (s likérovou a rumovou příchutí, pralinky, výrobky z marcipánu), v kompotech (třešňové, jablečné, švestkové), marmeládách (višňové, meruňkové, švestkové), v některých přísadách do pečení (rumová tresť, arak, růžová voda v marcipánu), v hotových jídlech (boršč, svíčková Stroganoff, cibulová polévka, guláš) i v kysaných mléčných výrobcích (kefír, některé druhy sýrů – např. Rambol), sýrovém fondue (přidává se třešňová pálenka), ovocných džusech, hořčici, worcesteru, kečupu, v nakládaných okurkách i jiné naložené zelenině, kysaném zelí…