Jak přežít nástrahy světa? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak přežít nástrahy světa?

 (: Profimedia.cz)

PRAHA – Život nás někdy přivede do situací, v nichž přežití závisí jen na našich vlastních silách. Proto je dobré být připraven. Deník Aha! vám přináší rady profesionálů, jak se chovat tváří v tvář nebezpečí smrti.

-Všude číhá smrt, buďte připraveni!
-
Jak zahnat v moři na útěk žraloka?
-
Co dělat při útoku hada nebo šelmy?

..

JAK ODHALIT BOMBU V DOPISE

  • Nebezpečí: V Británii se v poslední době objevilo hned několik případů, kdy byl adresát ohrožen výbušným dopisem nebo balíčkem.
  • Co dělat: Dorazíli vám podezřelý balíček, pečlivě si ho prohlédněte. Dbejte zvláštní opatrnosti v případě, že je zásilka bez zpáteční adresy nebo je adresa očividně nesmyslná. Opatrně balíček prohlédněte, zda na něm nejsou podivné výčnělky nebo boule, mastné skvrny či z něj nevyčnívají dráty nebo provázky. Na zásilku netlačte a považujte ji za maximálně křehkou, takže se vyhněte případným otřesům a nárazům. O naslouchání se pokoušet nemusíte, dopisní bomby totiž netikají. Pokud odhalíte cokoliv podezřelého, spojte se s policií.

JAK SE BRÁNIT ŽRALOKOVI

  • Nebezpečí: Žraloci sice podle vědců na lidi prakticky neútočí, přesto se ve světě občas objeví případy, kdy jejich ostré zuby způsobily plavcům těžká zranění či smrt. Většina útoků se odehraje blízko pobřeží, kde žraloci loví potravu.
  • Jak se útoku vyhnout: Neplavte daleko od pobřeží, nekoupejte se za tmy nebo za soumraku, to jsou žraloci nejaktivnější. Krev vycítí na dálku, proto nechoďte do vody, pokud krvácíte nebo menstruujete. Neberte si do vody žádné blýskavé věci, jejichž lesk může připomínat rybí šupiny, ani oblečení a doplňky různých jasných barev, žraloci totiž reagují hlavně na rozdílné barvy.
  • Co dělat při útoku: Braňte se jakýmkoli předmětem či pěstí. Miřte na oči a žábry, to jsou jeho nejcitlivější místa. Všeobecně rozšířeným omylem je útok na nos, který není zdaleka tak citlivý. Když žraloka napadnete, ukážete, že nejste bezbranní. Tím si zvýšíte šance na přežití. Žralok totiž útočí jen na slabší kořist.

JAK PŘEŽÍŽ ÚTOK HADA

  • Nebezpečí: U nás sice žije jediný jedovatý had – zmije obecná –, ovšem počet chovatelů exotických plazů v Česku stoupá. Při uštknutí takovým exemplářem mnohdy hrozí rychlá smrt! Poznat jedovatého hada je obtížné. Proto při uštknutí vždy radši předpokládejte, že jste byli zasaženi jedem.
  • Co dělat při uštknutí: Ránu omyjte vodou a mýdlem a poraněnou oblast znehybněte. Poraněnou končetinu zaškrťte pět až deset centimetrů nad kousnutím – aby se zpomalilo pronikání jedu k srdci. Obvaz ale nesmí přerušit krevní oběh, měl by být tak volný, aby se pod něj vešel prst. Pokud s sebou máte lékárničku s odsávačkou, pokuste se kolem rány odsát jed. Okamžitě přivolejte lékaře.
  • Na co dát pozor: Ránu neledujte ani nechlaďte, jed by se z ní pak těžko odstraňoval! Ránu nerozřezávejte, mohli byste tak zanést infekci! Nevysávejte jed ústy, dostal by se vám do krevního oběhu!
  • Co dělat při setkání se škrtičem: Krajta či hroznýš královský obtočí tělo oběti a stahují smyčku, dokud oběť neusmrtí. Hadi mohou zaútočit až půlkou délky svého těla, někteří přitom dorůstají až několika metrů. Pokud se setkáte s hadem, nepřibližujte se a nikdy se ho nesnažte zabít! Pokud na vás zaútočí, stůjte klidně. Snažte se najít jeho hlavu a uvolnit smyčku.

JAK PŘEŽÍT ZEMĚTŘESENÍ

  • Nebezpečí: Přestože v Česku je pravděpodobnost ničivého zemětřesení mizivá, v cizině může potkat i nás.
  • Co dělat při zemětřesení: Pokud jste v domě, nevybíhejte ven. Schovejte se pod stůl nebo mezi dveře, nejlépe v hale nebo u vnitřní stěny. Vyhněte se kuchyni, okolí oken, krbu, velkému nábytku nebo velkým přístrojům, kde je to nebezpečné. Jsteli venku, držte se na otevřeném prostranství, daleko od budov, stromů, komínů, sloupů elektrického vedení a jiných objektů, které by mohly při zemětřesení spadnout. Jedeteli v autě, zastavte.
  • Co dělat po zemětřesení: Telefon používejte jen pro přivolání lékařské pomoci či hasičů. Zavřete hlavní uzávěr plynu, vypněte hlavní jistič a nedotýkejte se spadlých drátů ani předmětů v jejich okolí.

JAK SE BRÁNIT KOČKOVITÉ ŠELMĚ

  • Nebezpečí: Vzpomínáte na zprávy, že po českých lesích běhá divoká puma? Tahle zvířátka, která v zoo vypadají roztomile, dokáží být smrtelně nebezpečná, zvláště pokud se pohybujete v okolí jejich mláďat.
  • Jak se bránit: Neutíkejte, mohli byste šelmu vyprovokovat k útoku. Šelmy obvykle nenapadají větší zvířata, proto se snažte vypadat větší, třeba roztáhněte bundu. Malé děti jsou v největším ohrožení, proto si je posaďte na krk. Tam k nim má šelma horší přístup a navíc budete vypadat vyšší. Neprojevujte strach a nekrčte se, to by mohlo šelmu přesvědčit, že jste kořistí, kterou zvládne zabít. Křičte a mávejte rukama, pokud můžete, pomalu pozpátku ustupujte. Pokud je šelma agresivní, házejte po ní kameny, abyste ji přesvědčili, že jste pro ni ohrožením. Pokud vás napadne, snažte se ji klackem nebo pěstí udeřit do očí nebo do tlamy, kde má citlivá místa.
  • Co rozhodně nedělat: Pověry, že se útoku ubráníte tím, že si lehnete na břicho a budete dělat mrtvé, jsou scestné. V takových situacích šelmy většinou skáčou na oběť a snaží se ji kousnout do krku!

JAK PŘEŽÍT LAVINU

  • Nebezpečí: Mnohdy nepomůže ani rychlý zákrok záchranářů se cvičenými psy, a některé oběti jsou tak nalezeny hodiny a i dny po neštěstí.
  • Jak se lavině vyhnout: Snažte se na horách nechodit sami. Na túry si přibalte lavinový vyhledávač, který může usnadnit vaše nalezení, případně i krátkou lopatku a lavinovou sondu (skládací hliníková tyčka).
  • Co dělat v lavině: Máchejte rukama jako při plavání, pomůže vám to udržet se na povrchu laviny. Pokud vás zasype a jste při vědomí, vykopejte kolem sebe malou díru a plivněte do ní. Sliny padají díky gravitaci dolů, takže poznáte, v jaké jste pozici. Snažte se vyhrabat. Pokud máte u sebe mobil se signálem, okamžitě zavolejte pomoc.
  • Co dělat, když zasypala někoho jiného: Ihned volejte horskou službu. Pokud dokážete odhadnout místo oběti, označte jej. Při hrabání postupujte opatrně a po odhrabání postiženému nejprve uvolněte dýchací cesty. Pokud místo oběti neznáte, hledejte u stromů, kde bývají lidé zasypáni nejčastěji.

JAK PŘEŽÍT STŘELBU

  • Nebezpečí: Dokonce i v Česku dochází k situacím, kdy někdo vytáhne zbraň a neváhá ji použít.
  • Co dělat, když nejste terčem útoku: Pokud je oběť střelby blízko vás, co nejvíc se skrčte nebo si lehněte na podlahu. Když jste na volném prostranství, pokuste se schovat za velké předměty, třeba za kontejnery, za auta… Jsteli ve stejné budově jako střelec, pokuste se uniknout do jiné místnosti, případně se schovejte za nějakými velkými a těžkými předměty. Pokud střelec střílí z venku, držte se při zemi a dál od oken. Pokuste se telefonem přivolat pomoc.
  • Co dělat, když jste terčem střelby: Snažte se utéct co nejdál. Utíkejte co nejrychleji a kličkujte, abyste útočníkovi znesnadnili míření. Pokuste se co nejrychleji zahnout za roh a snažte se, aby mezi vámi a útočníkem byly co největší předměty, třeba auta a kontejnery.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.