Letní grilování: Ryba na zázvoru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Letní grilování: Ryba na zázvoru

Grilovaná ryba na zázvoru
Grilovaná ryba na zázvoru (Shutterstock)

Rádi grilujete a přemýšlíte, co jste ještě negrilovali? Kuřecí, vepřové, hovězí i lilek už jste dávno zkusili a hledáte něco nového, že? Ugrilujte si rybu! Je zdravá, chutná a nenáročná na přípravu!

Grilovaná ryba na zázvoru

Potřebujeme:

  • 500 g pstruha – cca dva kusy
  • chilli papričku bez semínek
  • lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • lžičku kmínu
  • lžičku mletého koriandru
  • 4 špetky mořské soli
  • 6 lžic olivového oleje
  • svazek petrželky

Příprava:
Olej, koriandr, zázvor, kmín, sůl, nasekanou chilli papričku a polovinu nasekané petrželky dobře promícháme. Do omyté, očištěné ryby uděláme nožem zářezy. Rybu pomažeme marinádou, důkladně rozetřeme do zářezů. Umístíme do uzavřené nádoby a necháme v chladu alespoň 1 hodinu. Pak rybu grilujeme. Z každé strany přibližně 10 - 15 minut. Místo pstruha můžeme grilovat i mořského okouna nebo makrelu.

Grilování ryb
Ryby jsou pro grilování a rožnění velmi oblíbeným pokrmem. Můžeme je grilovat vcelku i porcované.
• Před samotnou úpravou ryby vykucháme, stáhneme z kůže nebo jen oškrábeme, omyjeme a osušíme. Pstruhy škrabat nemusíme, pouze je vykucháme a dobře omyjeme.
• Pokud chceme grilovat rybu v kůži, na několika místech ji nařízneme, aby nepopraskala. Lépe se pak také nasolí a okoření.
• Rybu zbytečně nezbavujeme ploutví, lépe drží tvar a maso se při grilování nerozpadne.

Makrela, losos i pstruh
Na venkovní grilování se z mořských ryb hodí především makrely, ale poměrně dobře se dá grilovat i pangasius či rybí filety z tresky či mořská štika. Ze sladkovodních ryb jsou nejčastější a velice chutné losos, kapr nebo pstruh. Mohou to být samozřejmě i jiné, méně obvyklé druhy jako je okoun, tolstolobik nebo pražma.

Jak grilovat
Ryby se grilují dobře, ale musí se s nimi zacházet opatrně, protože rybí maso je velmi křehké a může se rozpadat. Měli byste na ně mít připraveno speciální náčiní na grilování. Doba grilování záleží na velikosti ryby nebo porce a na teplotě grilu. Mělo by však stačit 10 - 15 minut po každé straně. Ryby přitom můžeme grilovat několika způsoby. Na roštu nebo kameni, v miskách nebo v alobalu.

Autor:  ak

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.