Klasika, dietní, nebo pro labužníky: Nejlepší recepty na svatomartinskou husu!
Svatý Martin letos nepřijede na bílém koni, v každém případě ale dorazí. Čeští vinaři na trh dodají rekordních 2,193 milionu lahví Svatomartinských vín, o 200 tisíc víc než loni. Je na co se těšit, hrozny prý kvůli ideálnímu počasí v létě dosáhly výjimečné jakosti. Ale hlavně, s Martinem se pojí pořádné husí hody. Pochutnat si mohou vyznavači tradiční české kuchyně, dietáři i ti, kteří rádi experimentují.
Klasická svatomartinská husa
husa • sůl • kmín • voda
Jak na šťávu? Slijte vypečené sádlo a do pekáče naopak nalijte trochu vody a stáhněte všechnu připečenou šťávu na stěnách. Povařte a nakonec dle potřeby přimastěte vypečeným sádlem a podle chuti dosolte.
»Kaldoun« neboli zadělávaná husí polévka
husí drůbky – křídla, krk, biskup • 80 g širokých nudlí • 100 g kořenové zeleniny • 2 lžíce másla • 1 malá cibule • 1 lžíce hladké mouky • mletý bílý pepř • muškátový oříšek • sůl • 1 žloutek • 65 ml mléka • čerstvá petrželka
Opláchnuté a očištěné drůbky vložte do hrnce s osolenou vodou a krátce povařte. Tmavou pěnu odstraňte, přidejte kořenovou zeleninu a vařte doměkka. V kastrolu na másle osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Zalijte přecezeným vývarem, dobře rozmíchejte, okořeňte a povařte. Pak přidejte z kostí obrané maso a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. Vložte předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijte žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povařte. Na talíři dozdobte nasekanou petrželkou.
Husa pro dietáře
husa • citrónová šťáva • máslo • sůl
Husu rozdělte na jednotlivé porce, zbavte je kostí, stáhněte kůži a naložte na 2 hodiny do svařené vody s citrónovou šťávou. Po vyjmutí nechte maso oschnout, na pekáčku rozpusťte máslo a posolené porce dejte pozvolna péct. Podle potřeby podlévejte vodou. Upečené maso vyndejte, šťávu dejte zchladnout a sebereme ztuhlý tuk. Ten můžete použít do jíšek nebo na chleba. Podávejte s knedlíkem a zelím.
Pro labužníky husa na medu
husa • 3 hrušky (nebo jablka) • 4 lžíce medu • 3 lžíce másla • 5 lžic olivového oleje • sůl • mletý pepř
Postup: Omytou a osušenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Smíchejte polovinu medu s olejem, trochou soli a pepře. Směsí husu potřete, podlijte vodou a pečte. Hrušky či jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na osminy. Druhou polovinu medu zapracujete do másla se solí a pepřem a promíchejte s ovocem. Když je husa zpola upečená, otočte ji, vyplňte ovocem a dopečte dozlatova. Podávejte s bramborovými kroketami nebo rýží.
Kde a jak husu koupit?
- Nejlepší je čerstvá od chovatele nebo z farmářského trhu.
- Chlazenou obvykle mívají specializované prodejnách drůbeže.
- Obchodní řetězce nabízejí většinou jen husy mražené.
- Všímejte si barvy, zda je sytá, žluto-růžová. Vybledlou či našedlou nebrat!
- Ideální velikost husy na pekáč je tři až čtyři kila.
Mějte na paměti
- Husu raději prosolte již večer. V tom případě počítejte s místem v ledničce.
- Před pečením husu pořádně protáhněte za nohy a křídla. Tím se maso uvolní od kůže a bude se lépe propékat.
- Před pečením křídla před prvním záhybem zkraťte, odkrojte biskupa (vše použijete do polévky).
- Mladá husička nebývá tučná, proto je dobré přidat pod ni do pekáče kousek sádla.
- Tučnou husu pečte zvolna a propichujte ji, aby z ní tuk vyprýštil a mohli jste ho během pečení sbírat.
- Chcete-li péct husu při nižší teplotě (70 až 80 °C), vyhraďte si na to aspoň půl dne!
- Husí sádlo je zdravější než vepřové. Je totiž složeno ze 2/3 z vhodných nenasycených mastných kyselin.
Staňte se našimi fanoušky na facebooku a získejte každý den VIP recept. Stačí kliknout na obrázek!
Víte, že…
…na sv. Martina se dostaly husy na pekáč prý proto, že kejháním vyzradily jeho úkryt. Zdráhal se totiž přijmout biskupskou hodnost a před vyslanci se tedy skryl do husince. Jiná verze legendy říká, že prostě jen kejháním rušily jeho kázání a tak je stihl trest...