Boj o Rudou planetu: Do roku 2030 letíme na Mars! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Boj o Rudou planetu: Do roku 2030 letíme na Mars!

Curiosity je na Marsu už dva roky.
Curiosity je na Marsu už dva roky. (NASA, ara )

»Poletíme na Mars!« hlásá Rusko, které už začalo stavět raketu, jež na Rudou planetu odveze lidskou posádku. První cestu chtějí Rusové uskutečnit nejpozději do roku 2030! A stejný plán má i americká NASA. Kdo tento boj o Mars vyhraje?

Ohlášením kolonizace Marsu však plány ruské kosmické agentury Roskosmos nekončí – nová generace vesmírných lodí by se totiž měla vydat i k Venuši a Jupiteru! Projekt na výstavbu nové supertěžké nosné rakety už od vlády dostal zelenou. Prioritou jsou nejenom meziplanetární lety, ale i základní vědecký výzkum na Měsíci a Marsu, kde chtějí Rusové odebírat vzorky.

„V první fázi počítáme s výstavbou rakety, která bude schopna vynést na oběžnou dráhu 70 až 80 tun,“ prozradil šéf Roskosmosu Oleg Ostapenko s tím, že ve druhé etapě projektu se budou experti snažit postavit raketu o nosnosti až 120 tun!

O cestu na Mars ale usilují i Američané, kteří stejně jako Měsíc chtějí dobýt i Rudou planetu jako první. NASA v současné době vyvíjí dvě varianty rakety Space Launch System, jež budou schopny vyvézt na oběžnou dráhu až 130 tun. První zkušební let menší verze rakety je naplánován už na rok 2017.
A pozadu samozřejmě nechce zůstat ani Čína – ta jako první hodlá kolonizovat Měsíc!

Další záhadný snímek NASA: Bytost na Rudé planetě?!

e toto opravdový Marťan?

Nedávno tajemný pruh světla a dnes... Bytost?! Vozítko Curiosity, které už od roku 2012 prozkoumává Rudou planetu, poslalo nový snímek. A zatímco někteří fotku smetli ze stolu s tím, že je to jen hromada kamení, jsou i tací, kteří vidí jasnou postavu – dvě ruce, dvě nohy, ramena a při extrémním zvětšení snímku i oči! Nadšení milovníků UFO a konspiračních teorií ale mírní i sami vědci. Záhadný útvar podle nich měří jen pár centimetrů...

Autor:  vk

Přečtěte si
sateblit
3. 5. 2014 • 07:03

Jasněěě, rusáci! Na Měsíc jste taky chtěli, co? A jste v prevétu!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.