Byla zdravá, teď je bez vlasů! Trpí zákeřnou alopecií universalis | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Byla zdravá, teď je bez vlasů! Trpí zákeřnou alopecií universalis

Ve 28 letech přišla o veškeré ochlupení.
Ve 28 letech přišla o veškeré ochlupení. (Foto Aha! – Daniel Černovský, Dermitage)

Simoně bylo 28 let, když během jednoho měsíce přišla o všechny své husté kadeře. Ráno na polštáři jí zůstával pramen po prameni, až na hlavě neměla jediný vlas.

Doktoři jí diagnostikovali alopecii universalis. Nemoc, při které pacient přijde nejen o vlasy, ale o veškeré ochlupení. Musela podstoupit drastickou léčbu speciálním lékem, který způsobí alergický ekzém a má »nastartovat« nový růst vlasů. „Kvůli léčbě máte zhnisanou celou hlavu, ten hnis vám stéká po obličeji, dva dny nikam nechodíte, pálí to, jako byste hlavu strčila do kamen. Bylo to zklamání, že to u mě nic nevyvolalo,“ vypráví Simona.

Za pleš se styděla
Setkala se s předsudky, je proto raději, když pleš nikdo nevidí. „Připadala jsem si, že mám lepru. Když se mi dítě rozběhlo proti autu, řešila jsem, zda se rozběhnout za ním, když mi spadne paruka, nebo doufat, že auto zastaví. Samozřejmě se pak člověk rozběhne, ale je hrozné,“ popisuje.

Paruka z přírodních vlasů potřebuje péči, ale vypadá naprosto přirozeně.

Paruka je záchrana
Teď se konečně díky paruce a tetování cítí jako žena. „Dřív jsem se nechtěla nechat fotit, nechodila jsem na plesy. Hledala jsem výmluvu, proč nemůžu. Teď se tomu nevyhýbám. O mé nemoci ale skoro nikdo neví,“ dodává Simona.

Obočí se dá vytetovat
„Nejdříve zkonzultujeme, jak má obočí vypadat, jaký má mít tvar a barvu, a když souhlasí, vytetujeme ho. Po čase barva bledne, je proto potřeba ho zhruba každé dva roky obnovit,“ vysvětluje Iveta Pecháčková z Centra estetické medicíny Dermitage v Praze. Její nejmladší klientce bez vlasů je 14 let.

Tetované obočí vypadá jako pravé.

Na pleš paruku
„Nejvhodnější je ta z přírodních vlasů,“ popisuje Martina Kůrková z vlasového ateliéru. Jak říká Simona, trvalo jí dlouho, než si pořídila přírodní paruku: „Zdálo se mi to drahé a zbytečné. Nejdůležitější bylo si přiznat, že to nebude tak rychlé, než mi vlasy narostou. Teď jsem šťastná, že jsem to udělala, vrátilo se mi sebevědomí.“

Přečtěte si
prroud
27. 2. 2014 • 20:35

Smutna zalezitost a zas na ni vydelal kdo? Farmaceutis universalis a klasicky nepomohl!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.