Máme další rekord! Největší sluneční elektrárna už jede! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Máme další rekord! Největší sluneční elektrárna už jede!

Největší sluneční elektrárna v republice byla včera otevřena v Bušanovicích.
Největší sluneční elektrárna v republice byla včera otevřena v Bušanovicích. (: ČTK)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Česko má další prvenství! V Bušanovicích na Prachaticku byla včera otevřena největší sluneční elektrárna v celé postkomunistické Evropě. Panely elektrárny se rozkládají na ploše 6100 metrů čtverečních, to je přibližně rozloha šesti fotbalových hřišť.

Česko má další prvenství! V Bušanovicích na Prachaticku byla včera otevřena největší sluneční elektrárna v celé postkomunistické Evropě. Panely elektrárny se rozkládají na ploše 6100 metrů čtverečních, to je přibližně rozloha šesti fotbalových hřišť.

Solární články zde přeměňují sluneční záření přímo na elektrický proud. Elektřina se vyrábí bez jakýchkoliv pohyblivých součástí, systém pracuje automaticky, bez obsluhy a velkých nároků na údržbu. Zařízení za rok vyprodukuje tolik energie, na kolik by bylo potřeba asi čtyřiceti vagonů uhlí. Temelín má přitom přibližně třítisíckrát vyšší výkon.

Kliknutím zvětšeteVýstavba sluneční elektrárny, která bude energii dodávat do běžné rozvodné sítě, přišla na 85 milionů korun. Návratnost investice je osm až devět let.

A proč se odborníci rozhodli právě pro Bušanovice? Je to jedno z nejsušších míst v republice, navíc je zde nejvyšší intenzita slunečního svitu u nás.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.