Drama Čechů na cestě z dovolené v Chorvatsku: Řidič je zamkl v hořícím autobuse! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drama Čechů na cestě z dovolené v Chorvatsku: Řidič je zamkl v hořícím autobuse!

Fotografie
Fotografie (internal)

Návrat od moře v Chorvatsku se pro desítky klientů brněnské cestovní kanceláře Adrialand změnil v boj o přežití. Autobus najatý cestovkou začal hořet. Řidič místo aby cestujícím pomohl, zamkl je v zakouřeném voze. Dokonce kouřem přiotrávenému dítěti odvolal přivolanou záchranku!

Autobus začal hořet na cestě z chorvatského Pagu. „Cítila jsem delší dobu kouř. Když jsem se otočila dozadu, tak byl autobus zadýmený. Začala jsem volat, že hoříme, ať šofér okamžitě zastaví,“ popsala hrůzy turistka Enduena (30) z Opavy.

Mohli zemřít
Místo aby šofér ihned nařídil evakuaci cestujících, tak je zavřel v autobuse a šel zkontrolovat vůz. „Lidi křičeli, všude byla tma. Pak někteří začali kopat do dveří. Nakonec nám řidič otevřel, ale jenom jeden východ. Z busu se za pár vteřin stala plynová komora a lidi se začali pomalu dusit. Jedno dítě v autobuse zvracelo,“ doplnil turista Jirka z Opavy.

Zrušil příjezd sanitky
V autobuse jeli převážně senioři a rodiny s malými dětmi. Šoféry prý vůbec nezajímali. Dokonce zrušili přivolanou sanitku pro malého Dominika (3). „Dusil se a kašlal. Má tři roky, tak jsme přivolali sanitku. Ta nejela, i když na místě byli hasiči. Zavolali jsme ji znovu a dispečeři nám řekli, že ji řidič autobusu odvolal, prý není důvod k jejímu příjezdu. Záchranáři nakonec přijeli. Syn byl přiotrávený,“ konstatovala Enduena.

Podají trestní oznámení
Rozčilení turisté jsou připraveni na řidiče podat trestní oznámení. „Bylo to obecné ohrožení a vše mohlo skončit tragédií. Na řidiče chceme podat trestní oznámení. Na cestovku zvažujeme podání stížnosti,“ dodala Enduena.

Cestovka: My nic...
Cestovní kancelář Adrialand by nejraději celý incident ututlala. „S vašimi dotazy se prosím obraťte na našeho smluvního dopravce Realitní a dopravní Kutná Hora,“ napsala v e-mailu její zástupkyně Kulíková.

Reakce přepravce
„Je důležité, že se nikomu nic nestalo. Dle předběžných zpráv se vzňal vzduchový filtr a od něj elektroinstalace. O tom, že šofér zavřel lidi v hořícím autobusu, zprávy nemám a nechce se mi jim věřit. Pokud se tak stalo, měli to lidé nahlásit právě chorvatským policistům,“ uvedl majitel autodopravy Jiří Kroutil.

Hrdina expolicista Jiří Polanka
Skutečné hrdinství předvedl na chorvatské dálnici expolicista Jiří Polanka z Mariánských Lázní. Jakmile začal autobus hořet, zburcoval řidiče a evakuoval cestující. „Šoféři se o cestující vůbec nestarali. Někteří z nich se pohybovali po dálnici. Pan Polanka nám všem okamžitě nařídil, abychom šli za svodidla. Obcházel nás, zda jsme v pořádku, zjišťoval, zda jsme všichni, a ty, co byli v šoku, uklidňoval,“ uvedla jedna z cestujících.

Autor:  kru

Přečtěte si
passenger
13. 9. 2013 • 12:52

ten clanek vznikl protoze jeden z vas inteligentu to tak krasne popsal bulvaru...proste tupi tupi lidi. koncim diskusi ;-)

kkkrispyna
12. 9. 2013 • 14:32

Také jsem ráda, že tento článek vznikl. Nejsem si jistá inteligencí uživatele passenger, nejspíše seděl za řidičem a v klidu si užíval filmu Nevěsta na útěku. Škoda, že neměl místo slečen za mnou na nejvíce dotčené pětce, z které se valil kouř jak při výbuchu. Je pravda, že se řidiči nezajímali o to jestli jsme všichni v pořádku. O tom jestli byly některé reakce přehnané nebo ne nehodlám mluvit, panika udělá své a rozhodně bych si nechtěla tento zážitek zopakovat.

cestujici08
12. 9. 2013 • 05:14

Je naprosto správné,že vzniknul tento článek.Řidič je neprofesionální hovado a přeju mu co největší zmedializování celé věci a minimálně přijít o práci za to,co způsobil.Nijak bych problém nezmenšoval,prostě se tam bojovalo o život a ten šmejd společně se svým kolegou se jde jako první dívat na ten svůj hrkač,kterej dávno nemá na silnicích co dělat.Motor hrčel jak u Ikarusu a místo tam nebylo ani na nohy.Prostě klasický šetření korunek autodopravce.Ale to je fuk,my jeli z cestovkou,ne s dpravcem,tudíž ta nese plnou vinu za to,jaký autobus vyjede na dalekou cestu.Řidičova povinnost,ne dobrá vůle je zkontrolovat všechny lidi,zda jsou v pořádku,uklidit je za krajnici atd.Pokud tohle neumí,bohužel,musel se toho zhostit někdo jiný.Ještě,že tam byl.Už jen tohle je zanedbání od řidičů,běžet jako první očumovat ten vrak a ještě se nedejbože ho pokoušet opravit.Jinak takoví při***vači jako ty,to je běžný,jiak by internetový diskuse neměly smysl.Ale uvědom si,cos napsal,a co by se stalo,kdyby tam opravdu třeba 1 člověk zůstal a popálil se.Moc bych to přál tobě

passenger
11. 9. 2013 • 23:05

"borca" kdyby nebylo a cele te grupy rodinek a seniory kteri s nami jeli jen zpatky tak by to cele probehlo v klidu a tento clanek by nebyl vzniknul...myslim si ze idiot nejsem, ale podle sebe soudim tebe pane hrozne neanonymni cestujici ;-)

cestujici08
11. 9. 2013 • 22:47

passenger: poslouchej ty degenerovanej retarde s IQ maximálně rovnatelným IQ toho chudáka,co řídil ten bus,chceš mi tvrdit,že se někdo choval profesionálně?Jestli jo,vystup z anonymity ty frajírku a napiš,ve kterých místech seděls,že vše tak dobře víš.Tomu řidiči bych do té komory zavřel na pár minutek strachu jeho rodinu za tu ohromnou profesionalitu.Pomohli otevřít 2.dveře?To je snad jejich povinnost!Borca,kdyby nebylo,tak tam stojíš ještě teď a čekás na bus,no v tvým případě spíše na pomoc z Bohnic.Ale s takovým idiotem jako ty nemá vůbec cenu ztrácet čas...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.