Zeman jmenoval premiérem Rusnoka: Chystá se návrat staré gardy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zeman jmenoval premiérem Rusnoka: Chystá se návrat staré gardy?

Nový premiér Jiří Rusnok.
Nový premiér Jiří Rusnok. (Pecák Zbyněk / Blesk)

Žádný jezevec z Vysočiny, ale drak z Hradu! Miloš Zeman (68) se včera vzepřel vůli politických stran a pověřil sestavením vlády svého blízkého přítele Jiřího Rusnoka (52)! Jeho vláda bude moci rozhodovat o miliardové dostavbě Temelína, zvýšení minimální mzdy či velvyslancích!

Výběr Jiřího Rusnoka není velkým překvapením. Nad ekonomem se spekulovalo už od neděle, kdy prezident v Radiožurnálu naznačil, že sestavením vlády nepověří Miroslavu Němcovou (60, ODS), na které se dohodly strany současné vládní koalici. Současná šéfka Sněmovny se ještě v poslední chvíli snažila prezidenta přesvědčit, když získala podpisy 101 poslanců s podporou. U Zemana ale neuspěla.

„Vážím si ho jako odborníka. Povede vládu ve velmi nelehkých dobách,““ řekl ke své volbě Zeman. Vláda sestavená Jiřím Rusnokem ale nemusí přežít dlouho. Žádná z velkých parlamentních stran ji nechce podpořit. Celkem právem se obávají, že Rusnok najmenuje na ministerstva Zemanovy staré známé. Představit jména slíbil do 14 dní.

Prezidentovi se nyní mohou politici postavit. „Prezidenta mohou strany zcela vyšachovat. Stačí, pokud se poslanci dohodnou a rozpustí Sněmovnu,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Pak by následovaly nové volby. Ty ostatně připustil i prezident. Jako možný termín zmínil září.

1792248:gallery:true:true



Autor:  Vladimír Barák

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.