Hitlerova nemocnice duchů: Přízraky tady obcházejí dál. Řádili tu sadističtí vrazi... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hitlerova nemocnice duchů: Přízraky tady obcházejí dál. Řádili tu sadističtí vrazi...

Operační sál
Operační sál (Profimedia.cz)

Zrezivělé nemocniční postele, zdemolované operační sály, zdi obrůstá břečťan a vinná réva. Někdejší chlouba Třetí říše, nacistický špitál, kde se léčil i Adolf Hitler, je dnes strašidelným hradem. Vybydlenou ruinou, městem duchů; ne, to není meluzína – naříkají tady duše zemřelých…

V Beelitzu nedaleko Berlína vyrostla svého času největší nemocnice v Evropě. Sanatorium zřídila dělnická zdravotní pojišťovna v roce 1898. Postupně se objekt rozrostl na 60 budov! Nemocnice měla vlastní železniční stanici, pekárnu, řeznictví a dokonce i vlastní elektrárnu.

Léčili tu i fanatika Adolfa
Léčili se tu pacienti s tuberkulózou, byla zde neurologická a psychiatrická oddělení. A během první světové války zde v roce 1916 prvně hospitalizovali pozdějšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera s poraněnou nohou. Tehdy jen sloužil jako poslíček mezi zákopy. Byl totiž shledán neschopným vojenské služby. Nechtěli ho v rakouské armádě, dostal se až k bavorskému vojsku. Podruhé mu museli operovat lebku, jen zázrakem přežil, doktoři mu vytahovali střepiny granátu.

Odkladiště pacientů s Parkinsonem
Hitler ovšem nebyl jediným diktátorem. Po pádu komunismu se tady v roce 1990 ukrýval Erich Honecker, východoněmecký komunistický vůdce. Utíkal odsud poměrně dramaticky malým letadlem do Sovětského svazu. Rusové ho ovšem vrátili, kvůli těžké nemoci (rakovina jater) nebyl souzen a dožil v Chile. Zemřel v roce 1994 ve věku 81 let.

Ač režim padl, až do roku 1995 tady úřadovali Rusové. Zničili postupně všechny budovy, do roku 2007 se jen v jedné z nich léčili ještě pacienti. Byli sem odklízeni nebožáci v pokročilém stadiu Parkinsonovy choroby.
A dnes? Několik pokusů o privatizaci proběhlo neúspěšně, stát nemá peníze ani na demolici. Občas přijedou filmaři, nebo zvědavý turista zabloudí doprostřed lesů, přeleze ostnatý plot a pak může hledat přízraky a krásně bát…

Ale pozor, dávají si tady sraz satanisté a jiní »milovníci« okultismu.

Tady se vraždilo
Ten špitál je prokletý, vždyť i působí jako z hororu. V roce 2008 tu fotograf Michael K. pořizoval kolekci snímku modelky Anji P. v opuštěném operačním sále. V bývalé vrátnici ale pak dívku utloukl kuchyňskou pánví a mrtvolu znásilnil.

Vrátnice na okraji objektu je údajně k pronájmu. Pochopitelně ji nikdo nechce. V chaotickém období pádu Berlínské zdi tu řádil sériový vrah Wolfgang Schmidt známý jako Bestie z Beelitzu. Škrtil své oběti v systematickém pořadí v budovách špitálu růžovým spodním prádlem. Dostal 15 let, ale nakonec skončil v psychiatrické izolaci.

Filmařský ráj
Gigantická nemocnice posloužila filmu Valkýra (2008) o pádu Třetí říše v hlavní roli s Tomem Cruisem. Industriálně-metaloví Rammstein tu pořídili videoklip Mein Herz brennt. A skvělý Polanského film Pianista se rovněž zčásti odehrává v těchto neutěšených prostorách.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.