Dnes začíná výstava národního pokladu: 5 příběhů korunovačních klenotů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnes začíná výstava národního pokladu: 5 příběhů korunovačních klenotů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ve Vladislavském sále Pražského hradu dnes startuje velkolepá výstava českých korunovačních klenotů. Tyto skvosty si ale za více než sedm set let své existence zažily vzestupy a pády hodné nekonečného seriálu. Kdo o nich prohlásil, že jsou ošklivé, kdo je ztratil a komu přinesly prokletí?

1620
Hledám korunu, zn.: spěchá!

Když »zimní král« Fridrich Falcký po bitvě na Bílé hoře utíkal z Pražského hradu, chtěl si za hranice vzít i české korunovační klenoty. Jenže asi moc spěchal. Vojáci bělohorského vítěze Maxmiliána Bavorského totiž objevili české historické dědictví v bezprizorním kočáru nedaleko Staroměstské radnice. A Maxmilián je naštěstí poctivě vrátil na Hrad.

1743
»Vypadám v tom jak šašek!«

Mohutný klenot si při své korunovaci českou královnou nasadila na hlavu i osvícená absolutistka Marie Terezie (1717 – 1780). Kromě toho, že to byla žena schopná a rodinně založená, byla také marnivá. „Připomíná mi bláznovskou čapku,“ prohlásila u příležitosti své korunovace přede všemi a způsobila pozdvižení. Není proto divu, že na nejznámějších portrétech jí na hlavě naše národní chlouba chybí.


1836
»Mám moc velkou hlavu!«

Poslední korunovaný král Ferdinand V. Habsburský (1793 – 1875) prostě nemohl svoji mohutnou lebku nacpat do obroučky po Karlu IV. (1316 – 1378). „Tlačí mě tolik, že už ji na hlavě nemůžu snést,“ sundal ji přede všemi na slavnostní hostině. A aby toho nebylo málo, korunovace začala tím, že mu byla nasazena opačně. Když se pak trůnu vzdal ve prospěch Františka Josefa (1830 – 1916), nikdo se moc nedivil…

1938
Benešova operace KFC

Ještě než oficiálně vypukla druhá světová válka, věděl prezident Edvard Beneš (1884 – 1948), že jde do tuhého. A kromě jiného ho zajímala i bezpečnost klenotů. Nechal je proto v opancéřované limuzíně exprezidenta Tomáše Garrigua Masaryka (1870 – 1937) převézt do pobočky Národní banky ve slovenské Žilině. Akci pojmenovanou KFC (Klenoty fascinující ceny) ale zhatili nacisté, jakmile byl podepsán mnichovský diktát. Autokolonu s klenoty dokonce provázely zpět do Prahy německé tanky.

1941
Zabila ho spravedlivá koruna?

Legenda praví, že koruna, v jejímž jablku má být ukryt trn z Kristovy koruny, trestá zlé lidi – konkrétně ty, kteří si ji nasadí a nechtějí českým zemím vládnout spravedlivě. Do roka prý zemřou. Ačkoliv  podle některých historiků jde o báchorku, osud nacistického protektora Reinharda Heydricha (1904 – 1942) ji potvrzuje. Podle několika svědectví si ji měl Hitlerův nejbližší spolupracovník v Praze zálibně vyzkoušet. Rok nato ho zabili čeští parašutisté vyslaní z Londýna…

Autor:  vr,map

Přečtěte si
majojo
10. 5. 2013 • 11:11

Fakt má Svatováclavská koruna jablko? Dodnes se tradovalo, že trn z Kristovy koruny je ukryt v tom křížku nahoře.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.