Bart a Napoleon oslavili první narozeniny: Lvíčata dostala nadívanou antilopu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bart a Napoleon oslavili první narozeniny: Lvíčata dostala nadívanou antilopu!

Bart nejprve jen přihlížel, jak si nebojácnější bráška s antilopou poradí.
Bart nejprve jen přihlížel, jak si nebojácnější bráška s antilopou poradí. (Aha! - Pavel Ryšlink, ČTK/Luděk Peřina)

Dvojčata lvů berberských Bart a Napoleon slavila v olomoucké zoo první narozeniny. Od ošetřovatelů dostali lví kluci místo dortu papírovou antilopu nadívanou kuřecím masem.

Zpočátku se mladí lvi dárku báli, protože podobné zvíře v životě neviděli. Po počátečním ostychu však zvítězil instinkt a antilopa byla během okamžiku na cucky a bráchové si pochutnávali na mase. „Neměli tam toho moc, protože by pak neobědvali. To je stejné jako u dětí,“ prozradila ošetřovatelka lvů Dana Reisigová, která dárek pro svěřence vyráběla.

Lev berberský

*Patří k největším a nejkrásnějším lvům. Má nejmohutnější hřívu, která sahá až hluboko na břicho.

*Je zhruba 130 centimetrů vysoký (v kohoutku), dlouhý 280 centimetrů a váží až 200 kilogramů. Ocas má dlouhý 90 centimetrů.

*Ve volné přírodě už byl vyhuben. Zachovala se jen malá populace, žijící ve lvinci marockých králů a v 17 zoologických zahradách. V současné době čítá populace berberských lvů jen 77 jedinců.

*Pouze třem zahradám se je daří rozmnožovat. Olomoucká zoo je z nich nejúspěšnější. S Bartem a Napoleonem už zde těchto lvů od roku 1993 odchovali 17.

Roztomilá plyšová koťata

Bart a Napoleon vyrostli během roku z roztomilých »plyšových« koťat v mladé lvy, kterým se už začíná objevovat hříva na bradách. Bart má přitom úplně opačnou povahu, než jeho jmenovec ve slavném kresleném seriálu. „Je to takový mamánek. Je velice fixován na matku. Napoleon je naopak takový ochranitel,“ prozradila Reisigová.



Autor:  rys

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.