Pět důvodů, proč jíst chřest! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pět důvodů, proč jíst chřest!

Fotografie
Fotografie (internal)

 Pokud jste ještě letos neměli k obědu či večeři chřest, nastal čas to napravit. Chřestová sezona je konečně tady! Asparagus, jak zní latinský název této zeleniny, nejen skvěle chutná, ale je i zdraví prospěšný! Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, spoustu vlákniny, vápník, železo nebo selen.

1. Je snadný na přípravu

Jde o univerzální surovinu, kterou lze podávat jako samotný hlavní chod, nebo jako doplněk k různým druhům masa či k rybám. Zpracovat se dá za studena, ale můžete ho také zapékat nebo vařit. Stačí pouze oloupat a hodit na pár minut do vroucí osolené vody s octem.

2. Prospívá zdraví

Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku, je skvělý proti pálení žáhy. Příznivě působí i na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, ulevuje například od bolesti zad.

3. Hodí se ke všemu

Výborný je chřest ve spojení s rýží, kuskusem, bramborem, pečeným kuřátkem, vejci, ořechy, salátem… Nemusíte tedy vymýšlet složité recepty, stačí si vybrat oblíbenou surovinu a přidat k ní zelený nebo bílý chřest.

4. Působí jako afrodiziakum

Je prokázáno, že častá konzumace téhle křupavé delikatesy zvyšuje chuť na sex. Už staří Řekové a Římané ho považovali za afrodiziakum a představoval pro ně luxus, určený na stoly bohatých občanů.

5. Je dietní

Tahle svěží jarní zeleninka obsahuje pouhých 13 kalorií na 100 gramů, takže si ji i při dietě můžete dopřát ve velkém množství. Vysoký obsah draslíku navíc přispívá k pročištění organismu a hubnutí.

Jak ho vařit?

Zelený chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část (2 až 3 cm). Bílý je třeba kromě odříznutí dřevnaté spodní části pečlivě oloupat. Chřest pak vložte do vroucí vody, přidejte lžičku soli a cukru, plátek citronu a kousek másla. Můžete přidat i lžičku octa. Bílý chřest vařte 8 až 12 minut, zelený asi 5 minut. Po vyndání ho neoplachujte studenou vodou, ale nechte vychladnout, jinak by ztratil vitamíny a oslabila by se jeho chuť.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.