Bílý, zelený, nebo fialový? 7 zajímavostí o chřestu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bílý, zelený, nebo fialový? 7 zajímavostí o chřestu

chřest
chřest (istock)

Celý rok se těší milovníci chřestu na toto období... Až ho dají do rizota, až si ho připraví s holandskou omáčkou a až si z něj uvaří polévku. Víte, jak poznáte, že je chřest čerstvý? Jaký je rozdíl mezi bílým, zeleným a fialovým chřestem? A jak dlouho trvá chřestová sezona?

1. Bílý, zelený i fialový

V obchodech už běžně narazíte na bílý a zelený chřest, někde, především na farmářských trzích, pak nabízejí dokonce i fialový. Rozdíl mezi nimi je v chuti a i ve způsobu pěstování. Jako nejlahodnější je označován ten bílý, jelikož má velmi jemnou chuť (pěstuje se zakrytý fólií). Zelený se vyznačuje zase chutí výraznější, a někdo dokonce tvrdí, že je nahořklá. Fialová rarita má výraznou kořenitou nahořklou chuť a roste podobně jako zelený na světle.

2. Loupat, nebo neloupat?

Jedna z nejčastějších otázek, kterou si lidé v souvislosti s chřestem pokládají. Loupe se, nebo ne? Na ten zelený prakticky nemusíte vůbec sahat, jen odříznout dřevnaté konce, zato u bílého musíte jak seříznout konce, tak je potřeba ho i oškrábat. Platí zde přitom jedno pravidlo – držte se směru od hlavičky dolů.

3. Vařit jen chvilku a spolu

Chřest by se měl vařit pospolu. Buď můžete použít speciální stojan, nebo se dají výhonky svázat dohromady a vařit ve vysokém hrnci v lehce osolené vodě. A jak dlouho? Bílý chřest 5 až 8 minut, zelenému pak stačí 2 až 5 minut.

4. Sezonu ukončí svatý Jan

Přesný termín, kdy startuje chřestová sezona, známý není. Začíná někdy v polovině dubna a končí 24. června na svátek svatého Jana. Říká se totiž, že to, co se sklidí po tomto datu, je již na úkor další sezony. To ale platí pouze na český chřest. I po 24. červnu totiž v obchodech tuto pochoutku seženete, ale většinou se jedná o ten z dovozu...

5. Čerstvý neohnete!

U chřestu platí – čím čerstvější, tím lepší! Jak to ale poznat? Nejdříve koukněte na stonky – ty by neměly být dole na řezu příliš zaschlé. Bílý chřest by pak neměl jít vůbec ohnout a při tomto pokusu by se měl přelomit, jinak to znamená, že je starý! Zelený ohnete, i když je čerstvý, ale zase si dejte pozor na to, aby měl lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky.

6. Nejlepší je do 36 hodin

Od chvíle, kdy byl chřest sklizen na poli, měl by být zchlazen a následně co nejrychleji doručen zákazníkovi. Uvádí se, že nejlepší je dostat chřest starý maximálně 36 hodin.

7. Někdo říká špargl

Už jste se setkali s výrazem špargl? I takto se totiž chřestu občas říká, a dokonce se objevuje v některých starých kuchařkách našich babiček. Je to z německého slova Spargel (=chřest).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.