Manželé Hořejší: Chceme zpět 35 tisíc! Dluhy byly syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Manželé Hořejší: Chceme zpět 35 tisíc! Dluhy byly syna!

Jiří a Dáša Hořejší z Tachova svůj boj s exekutory nevzdávají a chtějí zpět své peníze.
Jiří a Dáša Hořejší z Tachova svůj boj s exekutory nevzdávají a chtějí zpět své peníze. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Vykonavatelé vtrhli loni do bytu Dáši (52) a Jiřího (55) Hořejších v Tachově. Chtěli, aby zaplatili dluh za syna Petra (33) a neoprávněně vymohli 35 tisíc. Soud pak vykonavatele potrestal za šikanu. Manželé ale již dva roky marně žádají exekutorský úřad o vrácení peněz.      

K manželům poslala oba muže plzeňská exekutorka Jitka Wolfová. Neoprávněně získané peníze vracet nechce. Tvrdí, že je už nemá. „Z částky 35 tisíc poslala 24 241 Kč dlužníkovi. Zbytek šlo na náklady exekuce,“ uvedl ředitel právního odboru exekutorské komory Martin Štika. Podle stanoviska exekutorského úřadu si musejí manželé svůj nárok uplatnit žalobou proti svému synovi. „Tohle od nich neustále slyšíme. Wolfová s tím nemá prý nic společného. Ale proč si tedy vzala z vymožené částky odměnu,“ říká Dáša Hořejší. Podle Štiky proti odměně nikdo nepodal námitky.

Podali žalobu

Už čtyřikrát žádali manželé Hořejší exekutorský úřad o vrácení peněz. Nic nedostali, a proto podali na Wolfovou žalobu. „Částečně jsme se už spravedlnosti domohli tím, když odsoudili ty dva, co nás šikanovali. Jsem ale naštvaný, že vyvázli kvůli amnestii. Snad i teď nám dají soudy za pravdu,“ říká Jiří Hořejší.   

Přišla amnestie

Vše začalo loni, kdy exekutoři chtěli po Hořejších, zaplatit dluh 70 tisíc za syna (33), kterého už 11 let neviděli a šest let má u nich zrušený i trvalý pobyt. Podle Martina Štiky byla ale adresa v době provádění soupisu movitých věcí ověřena Českou poštou a současně uvedena jako adresa podnikání dlužníka v živnostenském rejstříku.
Manžele pak vykonavatelé šikanovali, než dostali 35 tisíc. Tachovský soud rozhodl a pak i potvrdil Krajský soud v Plzni, že oba vykonavatelé exekutorského úřadu se dopustili útisku a potrestal je 4 měsíci vězení s podmínkou na rok. Měli také zaplatit 50 tisíc korun. Jenže přišla amnestie a jsou teď nevinní.   

Rada prezidenta Exekutorské komory Mgr. Ing. Jiřího Proška

Touto složitou kauzou se už zabýval Nejvyšší správní soud, který soudní exekutorku JUDr. Jitku Wolfovou v rámci kárného řízení zprostil obžaloby. Za přečin útisku byli odsouzeni dva zaměstnanci exekutorského úřadu, kteří soupis movitých věcí prováděli. Jednalo se o zjevný exces těchto zaměstnanců. Manželé Hořejší mohou žádat vrácení svých peněz, ovšem domáhat by se toho měli podle platné právní úpravy prostřednictvím institutu bezdůvodného obohacení, a to nikoliv po soudní exekutorce. Soudní exekutorka navrhla věřiteli, aby finanční prostředky manželům vrátil. Právní nárok na to ale Hořejší nemají. Návrh je ze strany věřitele dosud bez odpovědi.

Autor:  Zbyněk Schnapka

Přečtěte si
nespokojeny
24. 3. 2013 • 20:43

aco takhle exekuci na tento zkurvenej stat a na ty prasata u koryta to by bylo korun

opportunity
24. 3. 2013 • 18:06

Jo, vypadá to velmi logicky, a v tom je asi problém.

radulala
24. 3. 2013 • 16:19

Já v tom nevidím problém.Soud uznal pochybení.Pod taktovkou Volfove tato exekuce probíhala.Tudíž ona vám peníze musí vrátit zpět a pak sama od věřitele vymáhat peníze zpět.Tak by měl znít rozsudek k žalobě ke zmiňovani paní.Jednoduché,jasné!

egyptanka
24. 3. 2013 • 15:06

a jejich bordel na koleckach.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.