Jak nenaletět při půjčování peněz: 5 největších lichvářských triků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak nenaletět při půjčování peněz: 5 největších lichvářských triků!

Fotografie
Fotografie (internal)

Na lichváře už brzy dopadne bič. Začne platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která zakáže řadu různých triků. Jenže zatím ještě lichváři pořád můžou lidi odírat. Navíc se dá čekat, že se teď budou snažit získat co nejvíce nových klientů. Zákon se totiž nebude vztahovat na staré smlouvy (tedy uzavřené před tím, než novela vstoupí v platnost), ale jen na smlouvy nové. Aha! proto představuje nejčastější lichvářské triky. Nenaleťte jim!

Podpis směnky

Tvrdí vám, že směnka je jen pojistka pro případ, že půjčku nebudete splácet? Rychle pryč. Stačí se opozdit s platbou a věřitel vám napočítá pokutu v násobcích dlužné částky, navíc vás může čekat exekuce. Za směnku totiž ze zákona ručíte svým majetkem – tedy i bytem, domem nebo chalupou.

Podvod s úrokem

Oblíbeným fíglem je půjčka s nízkým úrokem. Lichvář vám půjčí méně, než uvede do smlouvy. Papírově je sice vše v pořádku, vy si ale například místo slíbených pěti tisíc korun odnášíte jen čtyři tisíce. Tou chybějící tisícovkou si věřitel vynahradí nízký úrok. Variantou tohoto triku je to, že první splátka půjčky je splatná při podpisu smlouvy.

Poplatek za zpracování

„Chcete půjčku? Tak zaplaťte a my vaši žádost posoudíme.“ Tyhle věty by vás měly varovat. Lichvář vám často ani půjčit nechce, zato touží po penězích za nic. Zpátky je totiž nedostanete, ani když lichvář vaši žádost zamítne. A nejde o pár korun, poplatek za posouzení žádosti bývá ve výši 20 procent požadované půjčky. Za žádost k desetitisícové půjčce tak zaplatíte dva tisíce.

Maximum je 5000 korun

Pozor, pokud někdo nabízí půjčku do výše maximálně pěti tisíc korun. Dělá to proto, aby se vyhnul zákonu o spotřebitelském úvěru. Ten totiž vyžaduje u půjček nad 5000 korun uvádět RPSN, který zahrnuje všechny náklady, které s úvěrem souvisí.

Smluvní pokuta

Snadno přehlédnutelných pár řádků je většinou drobným písmem někde na konci smlouvy. Přitom smluvní pokuta se může vyšplhat až na několik stovek denně. Stačí, abyste jednu splátku nesplatili včas. Po několika měsících budete dlužit nesplatitelné sumy jen ze smluvních pokut.

Autor:  růž

Přečtěte si
marki.n148...@...
17. 7. 2016 • 19:36

Sháníte-li rychle peníze, využijte známých a ověřených společností. Rychlou půjčku můžete získat třeba zde http://pujckasnadnoarychle.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.