Klučina (3) z Jesenicka má na krku exekutory! Dluží 1 650 000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Klučina (3) z Jesenicka má na krku exekutory! Dluží 1 650 000 Kč!

Chybné rozhodnutí rodičů může udělat z dítěte »žebráka«.
Chybné rozhodnutí rodičů může udělat z dítěte »žebráka«. (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Zní to až neuvěřitelně! Tříletý Vojta z Jesenicka má na krku exekutory, dluží totiž přes milion a půl! Zatímco jiní rodiče vodí své děti na kolotoče a prolézačky, on si v doprovodu matky »užívá« židlí ve studených kancelářích notářů a právníků...

Všechno začalo neuváženým rozhodnutím jeho mámy. Vojtovi rodiče, kteří se nestačili vzít, před lety společně stavěli dům. Jenže otec zemřel, a tříletý klučina se stal jediným dědicem. Jeho matka se v dědickém řízení rozhodla, že dědictví za syna přijme. Navíc podepsala, že se vzdává práva na případné odvolání. A to byla osudná chyba.

Dědictví totiž nebylo jen o podílu na domu za 650 tisíc korun a majetku za milion, ale také s sebou neslo dluh čtyři a půl milionu korun. Protože do konce letošního roku platí, že dědic musí platit dluhy jen do výše zděděného majetku, visí Vojta »jen« 1 650 000 korun.

„Soudní exekutor pouze vydal usnesení o tom, že exekuce musí přejít na dědice,“ potvrdila mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová s tím, že jinou možnost zákon nepovoluje.

Jak se bránit exekuci!

Mnohdy se stává, že ačkoliv jste postupovali, jak jste měli, abyste se nedostali do potíží, »úřední šiml« zachybuje a vy máte na krku exekuci. I pak se dá bránit. Podívejte se jak…

Návrh na zastavení exekuce

Návrh podejte písemně u exekutora, který exekuci provádí, do 15 dnů ode dne, kdy se dozvíte o důvodech pro podání návrhu. K návrhu je třeba připojit listiny, jimiž hodláte prokázat svá tvrzení obsažená v návrhu. Je také nutné přesně specifikovat, zda žádáte zastavení konkrétního způsobu provedení exekuce (a proč), či zda žádáte zastavení řízení jako celku.

Vylučovací žaloba

Žaloba se podává písemně u soudu, který exekuci nařídil, do 30 dnů ode dne, kdy soudní exekutor rozhodl o předchozím návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. K návrhu je třeba připojit listiny, kterými hodláte prokázat svá tvrzení obsažená v návrhu a označit další důkazy osvědčující vaše tvrzení.

10 rad Aha!: Takhle se vyhnete potížím!

Případ z Jesenicka může postihnout každého, komu nedojdou následky jeho rozhodnutí přijmout dědictví i s velkými dluhy. Přitom stačilo, aby matka za Vojtu kompletní dědictví odmítla. S Exekutorskou komorou a dalšími odborníky deník Aha! proto připravil postup, jak se vyhnout podobné pohromě, případně jak se s ní co nejlépe vypořádat.

Čekejte dopis notáře

Obvykle do několika měsíců od úmrtí příbuzného se vám notář ozve sám doporučeným dopisem. Notáře si nemůžete vybrat, přiděluje ho soud.

Kolik notář stojí?

Kromě výše odvislé od hodnoty dědického majetku (například v případě majetku za milion korun zaplatíte 11 300 korun), hradíte výdaje spojené s přípravou podkladů pro rozhodnutí soudu. Tam se už ale nejedná o žádné horentní sumy.

Ptejte se i dvakrát

Zajímejte se nejen o výši dědictví, ale i o výši děděných dluhů. Pokud nerozumíte tomu, o čem vás notář poučuje, nebojte se zeptat podruhé. Často se do dědictví zapomene zahrnout např. přeplatek na faktuře mobilního operátora či vlastnictví hrobového místa.

Dědictví můžete odmítnout

Každý dědic má právo odmítnout dědictví. Pokud víte, že spolu s dědictvím přijmete i dluhy, důkladně zvažte jeho převzetí. Dluhy budete muset zaplatit!

Na odmítnutí máte měsíc

Dědictví můžete odmítnout písemně jen do jednoho měsíce od doby, co jste na to byli upozorněni. Dopis je třeba doručit na soud nebo případně notáři, nestačí pouze ho zaslat poštou.

Žádné dědictví, žádné poplatky

Pokud dědictví odmítnete, nebudete platit žádné poplatky. Ty platí pouze dědicové.

Dluhy jsou omezené, ale...

Vždy platí, že dědic ručí za zděděné dluhy pouze do výše zděděného majetku. Od ledna bude ale vše jinak! Nový občanský zákoník zavádí to, že pokud dědictví přijmete, budete muset zaplatit veškeré dluhy!

Závazek máte šanci snížit

Dědicdlužník může využít tzv. konvokace věřitelů. To znamená, že prostřednictvím oznámení na úřední desce soudu svolá veškeré věřitele zesnulého dlužníka. Vyzve je k tomu, aby do určité lhůty přihlásili své pohledávky. Pokud tak neučiní, nebude na ně brán zřetel. Dědic je tak chráněn do budoucna před neočekávaným nárokem kteréhokoliv z věřitelů.

Komunikujte, komunikujte, komunikujte

Nevyhýbejte se kontaktu s věřitelem. Naopak. Snažte se mu vysvětlit, že aktuálně nejste schopni platit své závazky. Jinak se vystavujete riziku, že proti vám nechá nařídit exekuci. Tu nařizuje soud. Exekutor ji pak musí vykonat, jinak se sám vystavuje kárnému postihu.

Zkuste exekuci zastavit

Když už exekuce probíhá, exekutor ji nemůže zastavit. Tuto možnost má věřitel. Pokud věřitel vydá pokyn k ukončení exekuce, exekutor jeho návrhu vyhoví. Návrh na zastavení exekuce může podat i dlužník.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.