Neuvěřitelné přátelství člověka a hlodavce: Moji svištící kámoši! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Neuvěřitelné přátelství člověka a hlodavce: Moji svištící kámoši!

Nechce se tomu věřit, ale svišti lezou Matteovi až na klín. Po čokoládu a bonbónky. To se jim to bude v zimě spát…
Nechce se tomu věřit, ale svišti lezou Matteovi až na klín. Po čokoládu a bonbónky. To se jim to bude v zimě spát… (Profimedia.cz)

Někdo jezdí o prázdninách k babičce za oblíbeným psem nebo kočkou, jiný se každé léto těší na své milované sviště. A proč ne, rakouský školák Matteo Walch (8) už čtvrtým rokem míří s rodiči do Alp, aby si hrál vysoko v horách s hlodavci, kteří se v žádném případě nedají ochočit. Tedy až na výjimku…

Zní to neuvěřitelně, ale tenhle kluk se spřátelil se sviští rodinkou v rakouském parku Vysoké Taury. Poprvé se s nimi potkal, když mu byly čtyři. „Běželi k němu, a jak byl Matteo malinký, jeden z nich ho povalil. Měla jsem tehdy velký strach,“ vzpomíná maminka Michaela (46), učitelka matematiky a amatérská fotografka z Innsbrucku.

Jenomže vzniklo stěží uvěřitelné přátelství kluka a zvířat z divočiny. Tráví spolu od té doby několik hodin denně, rodina jezdí stále na stejné místo. „Miluje zvířata, mám pocit, že je pochopil a oni jeho.“ Má zjevně jakousi schopnost interakce, svišti ho přijali za kámoše, chodí si až k němu pro čokoládu, oříšky, nechají se podrbat, a dokonce ho pusinkují. „Nechápu to, běží jen k němu. Mohu je fotit, být nablízku, ale přátelí se jen s Matteem,“ líčí maminka.

Je to unikát, fotografující matikářka má jedinečné snímky, synek pronikne do zvířecí říše a v přírodopisu bude kápo asi jako Mach a Šebestová, když se pomocí kouzelného sluchátka dostali mezi divoké králíky.

Svišť horský (Marmota marmota)

Je hlodavec čeledi veverkovitých.

Stojící měří okolo 35 cm, může ale i s ocasem dosáhnout délky až 80 cm.

Na jaře váží okolo 3 kg, před zimní hibernací »přibere« na 8 kg.

Hibernaci započne v říjnu, kdy se v noře uloží ke spánku v partě dalších svišťů. Činnost srdce se omezí na čtvrtinu, nadechnou se asi jednou za minutu. Probudí se na jaře.

Ti nejstatečnější se nechají krmit od turistů, ale udržují se velký odstup.

Když cítí ohroženi, piští, hvízdají a klepou o sebe silnými vyceněnými zuby, což vydává těžko popsatelný klapavý zvuk.

Živí se převážně různým jetelem, travami, semeny, květy a ovocem. Někteří však nepohrdnou ani sarančaty či hlemýždi.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.