Popleta udělal z četníkových dětí sirotky. Zabít chtěl ale někoho jiného! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Popleta udělal z četníkových dětí sirotky. Zabít chtěl ale někoho jiného!

Fotografie
Fotografie (internal)

Pod záminkou hledání noclehu přišel na četnickou stanici jednoho říjnového večera roku 1929 tulák Josef Baloun. Zatímco si sloužící četník Kliment Florián prohlížel jeho domovní list, vstoupil do místnosti i František Ellinger (†39). V okamžiku, kdy byl četník skloněn nad psacím stolem, Ellinger nepozorovaně vyndal zpod kabátu pistoli a vypálil…

Podpraporčíka Floriána zastřelil zezadu. Na výstřel zareagovala četníkova manželka Marie, která okamžitě přiběhla ze staničního bytu do kanceláře. Ellinger zavraždil i ji. Tragickému osudu rodičů unikly o vlásek četníkovy děti. Syna (6), který ze zvědavosti nahlédl dveřmi do kanceláře, kulka těsně minula a před vrahem stihl uprchnout. Namále měla i dcera, které Ellinger vyhrožoval, avšak se před ním stačila v budově ukrýt. Vrah a jeho pomocník stanici prohledali, ukradli peníze a utekli.

Druhý den četnictvo zatklo Balouna, který uvedl, že k činu jej navedl Ellinger, protože se chtěl na stanici zmocnit zbraní, uniforem a přepadnout nedaleký zámek. Ellinger byl dopaden po delší době, když ztloustl a nechal si narůst vlasy. Jak vyšlo najevo, motivem k vraždě byla nenávist. Chtěl totiž zastřelit jiného četníka, který mu jako nebezpečnému a v minulosti již trestanému zločinci věnoval nepříjemnou pozornost. Za dvojnásobnou vraždu byl v prosinci 1930 oběšen.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.