Válečný veterán Josef Kolínský nemohl najít práci, tak vyvraždil rodinu hodináře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Válečný veterán Josef Kolínský nemohl najít práci, tak vyvraždil rodinu hodináře

Fotografie
Fotografie (internal)

Spolu se svým bratrem zavraždil hodináře i s celou jeho rodinou, aby mohl ukrást hodinky jeho zákazníků, stříbrné šperky a 26 500 korun v hotovosti. Po čtyřech dnech od detailně naplánované loupežné vraždy jej dopadli policisté. Josefa Kolínského (†26) soud odsoudil k šibenici, v lednu 1923 se tak stal druhým popraveným v samostatném Československu.

Josef Kolínský za první světové války onemocněl tuberkulózou. V bojích byl třikrát zraněn a jednou vyznamenán za statečnost. Před loupežnou vraždou byl ale tři čtvrtě roku bez práce. Týden před činem se stal nezaměstnaným i jeho o dva roky mladší bratr Jan. Přepadnout a oloupit hodináře (†55) se bratři odhodlali až napotřetí, vždy totiž dostali strach.

Vyzbrojeni kladivem a železnou tyčí nejprve zaútočili na majitele hodinářství. V kuchyni pak ubili jeho manželku (†50). V předsíni po krátkém zápase zavraždili i hodinářovu dceru (†22), která se vrátila z vycházky. Uloupené věci po masakru skryli pod vyšehradskými hradbami. Soud oběma bratrům nejprve uložil trest smrti. Jelikož Josef, který se označil za iniciátora činu, i další svědci svědčili ve prospěch mladšího Jana, těsně před popravou mu byl trest změněn na doživotí.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.