A přece se točí! aneb V Jablonci vystavují historické pivní půllitry! Přijde i Ruda Pivrnec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

A přece se točí! aneb V Jablonci vystavují historické pivní půllitry! Přijde i Ruda Pivrnec!

Oštěpařka Bára Špotáková si pivo dá vždy ráda, toto je její vlastní půllitr, který má uschován v pražské pivnici U Pinkasů.
Oštěpařka Bára Špotáková si pivo dá vždy ráda, toto je její vlastní půllitr, který má uschován v pražské pivnici U Pinkasů. (Aha! – Martin Pekárek)

Všichni milovníci zlatého moku by si neměli nechat ujít originální výstavu pivních korbelů, kríglů a půllitrů, která dnes začíná v Galerii Belveder v Jablonci nad Nisou.

Výstavu »A přece se točí!«, jež potrvá až do 28. září, včera slavnostně otevřela jablonecká rodačka a milovnice piva, oštěpařka Bára Špotáková (30). Součástí výstavy o historii pivního skla jsou i populární obrázky Rudy Pivrnce od výtvarníka z nedaleké Smržovky Petra Urbana. Vstupné je 30 korun.

»Ďolíčkovaný« půllitr slaví 40!

Nemáte ho někde doma? Legendární »socialistický« půllitr s uchem a pravidelnými kulatými prolisy navrhl v roce 1972 designér Jiří Brabec (†72). Jím navržené pivní půllitry s uchem pro automatickou výrobu z let 1972 až 1981 byly v hospodách hojně užívány ještě v 90. letech minulého století.

Kromě oblíbeného pivního skla Brabec vytvořil i českými hospodyňkami oblíbené zavařovací sklenice Omnia, sklenky na dětské přesnídávky i pětilitrové láhve na okurky.

Víte, že...

...v nejdávnějších dobách se pivo pilo z nádob vyrobených z kamene, dřeva, a dokonce i ze sešívaných kousků kůže?

...v době morových epidemií se lidé uchylovali k nádobám, jež měly uzavíratelný vršek, takže jim do piva nemohla vlétnout moucha přenášející choroby?



Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.