Kupujete si máslo? Je i dva roky staré!
Mažete si chleba máslem, nebo máslem? Ne, nejde o chybu, čtete správně. Taková kostka másla, po níž dnes sáhnete v obchodě, může ukrývat doslova ledacos. Zejména ta z dovozu.
Vezměte si třeba tohle: kráva před dvěma lety nadojila mléko, z něhož se získala smetana právě na máslo ve vašem košíku. Jenže maso z té samé krávy jste snědli už před rokem a půl třeba v rajské omáčce! Nevěříte? Je to tak!
Potravina zabalená ve stříbrném obalu s nápisem »máslo« totiž celé ty dva roky ležela při –18 °C v mrazáku! Vy jste si ji přitom koupili za nemalé peníze a cestou z obchodu se těšíte, jak si čerstvým máslem namažete chleba s křupavou kůrkou. Dobrou chuť!
Důležité je však vědět, že nejde o nic nezákonného a výrobek není nijak závadný. »Jen« se připravujeme o požitek ze správné smetanové chuti a vůně.
Jak se vyznat v másle?
Vyznat se v másle není nic jednoduchého. Pokud si chcete koupit opravdu čerstvé, zbytečně dlouho neskladované, postupujte podle návodu Aha!:
Co je máslo
Jde o výrobek ze smetany – sladké nebo kyselé. Aby mohl nést označení »máslo«, musí obsahovat nejméně 80 % až 90 % mléčného tuku, maximálně 16 %vody a nanejvýš 2 % tzv. tukuprosté sušiny.
Čerstvé, stolní
Čerstvé máslo – jde o máslo do 20 dnů od data výroby. Takové, které jde z mlékárny rovnou do obchodu. Na obale je uvedeno datum spotřeby: »Spotřebujte do«. Pokud toto datum projde, máslo se nesmí dál prodávat.
Máslo – jako »máslo« bez slova »čerstvé« je v obchodech označena většina výrobků. Datum spotřeby je uvedeno slovy: »Minimální trvanlivost do«. Podle české vyhlášky jde o máslo, které se prodává déle než oněch 20 dní (pobylo si ve skladu), nejde však o máslo skladované v mrazácích. Pozor, tady je velké ALE! Čtěte proto dál...
Stolní máslo – označení je českým specifikem. Jde o máslo, které bylo dlouhodobě uskladněno (nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách –18 °C a nižších) a po vyskladnění je prodáváno rozmražené. Babičky mu říkaly »dvojka«.
Zahraniční máslo
Aby hledání »čerstvého másla« bylo složitější, vězte, že u zahraničního másla bod 2 neplatí. Evropa zná pouze »máslo«. A tak máslo z dovozu může být klidně dva roky skladované v mrazáku a na obale se to nedozvíte.
„Dlouhodobě skladované máslo se u nás do malospotřebitelských obalů zpravidla balí již při výrobě. V jiných zemích se však používají i takové postupy, kdy se před uskladněním balí do kartonů o hmotnosti 12 až 25 kg. Ty jsou pak vybaleny, přehněteny a baleny do malospotřebitelských obalů,“ uvádí Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.
A další fígl. Aby zákazník nepoznal chuťovou odlišnost dlouhodobě skladovaného másla od čerstvého, výrobci je v různých poměrech mísí. Kostka třeba belgického másla tak může být ze dvou třetin 2 roky »stará« a z jedné třetiny čerstvá.
Lépe roztíratelné, selské
Je lepší koupit »máslo«, nebo »máslo selské«»lépe roztíratelné«? „Další značení je zpravidla výplodem fantazie marketingových manažerů. Snadno roztíratelné máslo by mělo pravděpodobně pocházet z mléka pasených dojnic.
Toto mléko obsahuje vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, a tudíž má měkčí konzistenci. Avšak žádný předpis to neupravuje,“ vysvětluje Duben.
České vytlačuje dovoz
Při nákupu mějte na paměti, že české máslo vytlačuje z pultů obchodů právě řádně v mrazácích uleželé dovozové. Je levnější. Zatímco ještě před deseti lety se v Česku vyrobilo 50 tisíc tun másla ročně a dovezlo se zhruba 2 tisíce tun, nyní se u nás vyrobí jen něco málo přes 20 tisíc tun a téměř 20 tisíc tun se ho doveze.