Nedělní Aha! na vlastní kůži: Jak jsme darovali krev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Nedělní Aha! na vlastní kůži: Jak jsme darovali krev!

Tak jsem tady. Na transfuzním oddělení se nejdříve zaregistruji, potřebuji jen občanku. Čekárna je plná lidí, cítím pořádnou nervozitu.
Tak jsem tady. Na transfuzním oddělení se nejdříve zaregistruji, potřebuji jen občanku. Čekárna je plná lidí, cítím pořádnou nervozitu. (Aha! – Martin Pekárek)

Bez krve člověk umírá! Redaktorka Aha! Lucie Cigániková si proto na vlastní kůži vyzkoušela, jaké to je, když se člověk rozhodne dát někomu naději na život. Stala se dárkyní krve.

„Měla jsem strach. Odběr ale vůbec nebolí a sestřičky jsou milé. Vše, co vás čeká, nejdříve vysvětlí a během odběru popisují. Vyzkoušejte to také, a uvidíte,“ usmívá se Lucie. V Česku navíc dlouhodobě chybí sto tisíc nových dárců. A po které krevní skupině je právě největší poptávka? Velký zájem je o 0, 0+ či A.

Krev moc nevydrží

„Červené krvinky se skladují šest týdnů. S plazmou problém není, ta se zmrazí a uchovává se zmrazená až dva roky. Potíž je s krevními destičkami, ty se skladují pouhých pět dní,“ říká MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. Lékaři proto vyzývají dárce, aby chodili pravidelně. Většina transfuzních center má na svých stránkách tzv. krevní barometr, kde dárce informuje o tom, kterou krevní skupinu zrovna potřebují.

Na odběru i vyděláte

Za odběr plné krve se přímo neposkytuje žádný finanční příspěvek. Každý odběr je však považován ve smyslu zákona o dani z příjmu za dar v hodnotě 2000 Kč, tuto částku si proto můžete odečíst od daňového základu. V ročním zúčtování tak získáte slevu na dani 300 Kč za každý odběr!

Po odběru...

Někomu se vinou snížení tlaku může udělat slabo, zamotá se mu hlava.

Proto je lepší si v klidu sednout na židli, napít se sladkého nápoje a počkat, až nepříjemná slabost odezní.

Po odběru každý dárce dostane vydatné občerstvení. Traduje se, že krvetvorbu nastartují dvě deci červeného vína.

Dárce má také po zbytek dne ze zákona nárok na pracovní volno.



Autor:  wer,lt

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.