Bojíte se rakoviny prostaty? Jezte hodně cibule! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bojíte se rakoviny prostaty? Jezte hodně cibule!

 (Profimedia)

PRAHA – Málokterá rostlina se u lidí těší takové popularitě jako cibule. Vědci teď přišli na to, že pomáhá výrazně snížit riziko obávané rakoviny prostaty.

Mužům, kteří jedí více než devět gramů cibulové zeleniny denně, prý hrozí až o polovinu menší nebezpečí než ostatním! Podle studie se zdá, že nejúčinnější je šalotka. Ti, kteří jí jedli 2,7 gramu denně, čelí dokonce o sedmdesát procent menšímu riziku!

Do cibulové zeleniny patří vedle všemocné cibule a šalotky také pórek, česnek a pažitka.

Pověry a zvyky o cibuli:
pokud si dívka vybírala z více ctitelů, dala několik cibulí označených monogramy do sklepa. Čí cibule se zazelenala jako první, ten měl největší šanci uspět. při svatbě se cibule házela přes práh domu, aby bylo manželství šťastné.

Cibulový sirup
1/2 kg cibule, 1 litr vody, 80 g medu, 400 g cukruCibule oloupeme, nakrájíme a dáme vařit ve vodě, medu a cukru. Po 3 hodinách scedíme a slijeme do lahví. Užíváme denně 4 až 6 lžic sirupu při kašli, chrapotu, zahlenění či zánětu plic.

● Cibule obsahuje mj. síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium, vitamíny B, C a E a kyselinu listovou.
● Zbavuje střeva jedovatých látek, hubí bakterie, pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, nachlazení, chrapotu a kataru průdušek (lze z ní připravovat sirup, odvar smíchaný s medem, účinné jsou i zábaly).
● Pomáhá změkčovat ztvrdlou kůži, otlaky, hojí bradavice, zmenšuje otoky po bodnutí vosou či včelou.
● Napomáhá odbourávání tuků, používá se i jako afrodisiakum.
● Podle posledních výzkumů brání řídnutí kostí.
● Má stovky odrůd, které se liší barvou, velikostí, tvarem i chutí.

27.10.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.