Radnice v Havlíčkově Brodě řekla dost betonovému monstru socialismu... První panelák jde k zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Radnice v Havlíčkově Brodě řekla dost betonovému monstru socialismu... První panelák jde k zemi!

Radnice do něj v minulých letech moc neinvestovala, protože věděla, že ho zboří.
Radnice do něj v minulých letech moc neinvestovala, protože věděla, že ho zboří. (Aha – Daniel Černovský)

Bourá se první panelák v Česku! Nevzhledná betonová krabice poblíž náměstí v Havlíčkově Brodě bude zbourána, a to jen proto, že se místním nelíbí. Podobných prefabrikovaných škatulí jsou po celé republice tisíce, a je tedy otázkou, zda se móda demontáží rozšíři i do jiných měst.

Panelák radnice zbourá ne kvůli tomu, že by končila jeho životnost, ale pouze proto, že hyzdí blízké centrum města.

„Dům je zhruba v polovině své životnosti, ale stojí přímo proti historické uličce, která vede z náměstí. Panelový dům zde byl vystavěn mimořádně necitlivě a už od roku 1992 existuje plán na jeho odstranění,“ řekl Aha! radní města Libor Honzárek.

V obecní pokladně ale chyběly peníze, a tak se realizace oddalovala. „Hlavním problémem byly náhradní byty, ty jsme museli poskytnout celkem osmnácti nájemcům,“ uvedl radní s tím, že celá demolice vyjde na 2,8 milionu korun. Panelák bude rozebrán a rozdrcen a použit jako stavební materiál.

Co na uvolněném místě vznikne, není zatím jasné.

70. léta... Stěhování do nového: Málokdo odmítl, ale...

Tmavý, vlhký pavlačový byt 1+1, v němž se tísnila celá rodina. Toaleta na chodbě, o niž se dělilo třeba i 20 sousedů. Topilo se uhlím přímo v bytě. A koupelna? Tu lidé neznali… Panelák přinesl nesrovnatelnou změnu. Nebyl takřka nikdo, kdo by v 70. letech stěhování odmítl. I život v něm má však zdravotní rizika.

➤ Potíže s dýcháním: způsobuje je suchý panelákový vzduch. V zateplených domech se drží vlhkost, potí se okna a objevují plísně, ty způsobují potíže alergikům a astmatikům (mají na svědomí i záněty spojivek, nosohltanu, slabost, vyčerpanost, krvácení z nosu, bolesti hlavy, únavu).

➤ Vedro: v létě je byt rozpálený a nevyvětratelný. Lidem s nemocným srdcem a vysokým tlakem se zhoršují jejich problémy.

➤ Rakovina: v 70. a 80. letech se běžně používaly materiály s azbestem, ten se usazuje v plicích a podílí se na vzniku rakoviny.

➤ Výpary: každý, kdo bydlí v nezrekonstruovaném domě, to zná. Soused ve druhém patře kouří a vy se jako nekuřák dusíte o 3 patra výš. Podobné je to i s digestoří: víte, co mají sousedé k nedělnímu obědu.

➤ Hluk: většina lidí si zvykne, citlivější mají problémy se spánkem a soustředěností. Hluk se táhne stoupačkami celým panelákem.

Obuvník Pavel Míchal (57): Bourají mi půl života!

Jeden z mála obyvatel panelového domu, který v něm žil od doby, kdy byl zkolaudovaný. Přestože si v novém bytě obuvník Pavel Míchal (57) polepšil, se starým panelákem ho pojí vzpomínky a jeho demolice mu přijde líto…

Pane Míchale, jak dlouho jste v domě žil?

„Dvacet devět roků. Zkrátka od té doby, co ho postavili a začali dávat dekrety. Prožil jsem v něm půlku života. A to ve vás stopu zanechá, ať chcete, nebo ne. Bydlelo se tam dobře. Je škoda, že ho bourají.“

Radnice vás vystěhovala, v novém bytě jste si pohoršil, nebo polepšil?

„Tak rozhodně polepšil, můj nový byt je větší, a navíc je na slunečné straně, takže tam mám víc světla.“

Bude vám dům chybět?

„Hrozně, byl to takový prima rodinný panelák, osmnáct partají a všichni jsme se navzájem znali. Před domem bývalo pískoviště a lavičky, hrály si tam děti, lidé se zastavovali, když šli z a nebo na náměstí a povídali si. Bylo to takové příjemné prostředí, teď už je všechno pryč.“

Jste v kontaktu se sousedy?

„Téměř vůbec. Bydlím v přízemí a jen nade mnou v pátem patře bydlí rodina z paneláku, jinak jsou všichni ostatní rozstrkaní po Brodě, už to není ono a nikdy se to nevrátí.“

Odborníci se přou: Jsou opravdu věčné?

Životnost panelových domů byla odhadována na 40 až 50 let. Nyní víme, že je mnohem delší, odborníci se o ni ale přou. „Betonová konstrukce je, pokud se o ni řádně pečuje, v podstatě navěky. Nepamatuji si případ, kdy by měl nějaký panelák statické problémy. Maximálně, co se týče teras a balkonů,“ říká statik Jan Beránek.

Jiný názor má analytik Albín Kopecký, který si myslí: „Běžné rekonstrukce se netýkají konstrukce domů, jen jejich pláště. Řešení problému »Co s nimi?« jen odsouváme o deset, dvacet let.“ Problémem mohou být spoje mezi panely, které je neudrží navěky, přestože může být dům navenek zrekonstruovaný.

Ceny bytů klesají

Léta se byty v panelových domech prodávaly za nadsazené ceny, nyní se dostávají na reálnou hodnotu.

Vybírejte paneláky zcela zrekonstruované – vyhnete se nemilému překvapení, když k hypotéce a platbě za rekonstrukci vlastního bytu, budete nuceni platit i navýšené splátky domovního fondu za rekonstrukci střechy, společných prostor.

„Vzhledem k tomu, že neznáme skutečnou životnost i opravených domů, vidím jako výhodnější investici novostavbu,“ říká realitní makléř Pavel Koblížek.

Aha! Víte, že...

  • v České republice žijí v panelových domech 3 miliony lidí.
  • celkem je u nás 1 257 452 panelových bytů. Pouhých 36 % z nich je po rekonstrukci.
  • největší panelové sídliště v Česku je Jižní Město v Praze 4, jde o komplex několika sídlištních celků.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.