Vlastimila Šrámková (49): Třicet let plných utrpení - Teror jménem revma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vlastimila Šrámková (49): Třicet let plných utrpení - Teror jménem revma

Paní Vlastimila Šrámková
Paní Vlastimila Šrámková

Bylo jí jednadvacet let a měla osmiměsíčního syna. Jiné maminky v té době prožívají nejkrásnější roky života, stejně staré holky bez dětí chodí s kluky na rande, tancují na diskotékách, jezdí na výlety... Ne tak Pražanka Vlastimila Šrámková, které dnes táhne na padesátku.

● Začalo to v mých jednadvaceti
● Revma mi zničilo manželství
● Zato jsem poznala pravou lásku

„Zničehonic mi tehdy oteklo koleno a prst. Šla jsem proto k obvodnímu lékaři, který mi hned diagnostikoval revmatismus. Tehdy jsem ještě netušila, že mi tahle zákeřná nemoc zkomplikuje život,“ popisuje Vlastimila Šrámková první útok onemocnění, které se jmenuje revmatoidní artritida. Díky nemoci dnes ví, co znamená slovo utrpení. Bylo jí nevítaným, zato věrným společníkem téměř tři desítky let...

Léčili mě zlatem
„Tehdy ještě nebyly proti nemoci žádné léky, brala jsem acylpyrin a tabletky proti bolesti. Do roka jsem ale revma dostala do všech velkých kloubů,“ říká Vlastimila.

Po roce přišla péče odborníků z pražského Revmatologického ústavu. Léků však bylo stále minimum, tak Vlastimila pokračovala ve stejné léčbě, pouze doplněné silnějšími léky proti bolesti. „Po určité době jsem je musela vysadit, poškozovaly mi oči. Pak jsem dostala injekční léčbu zlatem, sice pomáhala, ale nemoc byla tak agresivní, že to nestačilo,“ svěřuje se s tím, že jí léky navíc způsobily problémy s ledvinami. „Měla jsem velké bolesti, chodila jsem pomocí francouzských holí a jen úplně slepičími krůčky,“ popisuje rychlý průběh nemoci.

Umělý kloub mám od třiceti
Ve třiatřiceti letech musela podstoupit výměnu kyčelního kloubu – totální endoprotézu. Dnes má nových kloubů celkem pět. Obě kyčle, obě kolena a loket

„Pro bolest jsem nemohla nikam dojít. Nebyla jsem schopna zvládnout rodinu. Syna jsem měla věčně u rodičů. Bolesti byly nejhorší v noci. A když jsem šla, nejenže mě klouby hrozně bolely, ale i vrzaly. Nohy jsem měla vyvrácené do »X«. Nejdříve jsem na operaci jít nechtěla, ale teď ji všem doporučuju, je to úžasné,“ radí Vlastimila.

Opustil mě manžel
Po osmi letech manželství, kdy byla hodně nemocná, se od ní odstěhoval manžel. Nedokázal se s její nemocí vyrovnat. „Dlouho jsem žila sama, pak jsem ale poznala přítele, kterému moje nemoc nevadí. Chlapi, kteří nás mají rády takové, jaké jsme, jsou vždycky někde schovaní,“ usmívá se šťastná Vlastimila, která dnes pomáhá stejně nemocným ve sdružení Revmaliga.

Díky operacím může chodit a žít normální život, ale zcela obyčejné věci, jako je ukrojit chleba, otevřít plastovou láhev nebo krabicové mléko, sama nezvládá. „S mýma rukama mám problém i otevřít dveře za kliku nebo nastoupit do tramvaje bez ostrůvku,“ říká Vlastimila.

Co na to odborník?

Revmatoidní artritida je onemocnění, při kterém dochází k poškození kloubu dlouhodobým zánětem. Ten je vyvolán poruchou obranného systému organismu. Tělo jako nevysvětlitelnou obrannou reakci vyvolá zánět v kloubu, a tak vlastně začne ničit sebe samo. Choroba neničí jen klouby, ale projevuje se i celkovými příznaky, jako je zvýšená teplota, únava nebo slabost. A pokud není léčena, postihuje i jiné orgány, například srdce či plíce. „Obvykle se ohlásí otokem drobných kloubů ruky,“ popisuje přednosta Revmatologického ústavu v Praze profesor Karel Pavelka s tím, že během deseti let se může ze zcela zdravého člověka stát invalida.

Autor: Tomáš LAMBERSKÝ
Foto: Kateřina Kalibánová, infografika Rastislav Bujna

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.