Slavné výroky mají »malý« háček: Nikdy nebyly vyřčeny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Slavné výroky mají »malý« háček: Nikdy nebyly vyřčeny!

Sherlock Holmes nikdy nic podobného Watsonovi neřekl.
Sherlock Holmes nikdy nic podobného Watsonovi neřekl. (Profimedia.cz)

Film, věda, astronautika, sport. Obory, které proslavily stovky, ba tisíce slavných výroků. Háček je v tom, že mnohé z nich nikdy nikdo nepronesl. Anebo zněly trochu jinak. Lidská fantazie si výroky upravila či přímo vybájila a generace za generací přijaly omyl za vlastní.

Sherlock Holmes, slavný britský detektiv - „Jak prosté, milý Watsone.“

Případně »elementární« místo »prosté«. Význam zůstane nezměněný, stejně jako fakt, že Holmes nic podobného svému druhovi, doktoru Watsonovi, nikdy neřekl. Věta nebyla nalezena ani v jedné ze zhruba 60 povídek Arthura Conana Doyla (†71). Zato ve filmech se objevuje velmi často.

Posádka Apolla 13, neúspěšný let na Měsíc - „Houstone, máme problém.“

Apollo 13 mělo v dubnu 1970 opravdu potíže, které vedly k návratu na Zemi. Výbuch kyslíkové nádrže totiž poškodil servisní modul. Ale hlášení vesmírnému středisku přišlo až po zvládnutí krize. „Dobře, Houstone, měli jsme tady problém,“ hlásil astronaut John Swigert (†51).

Humphrey Bogart (1899 – 1957), americký herec, film Casablanca - „Zahraj to znova, Same.“

Drsňák Rick Blaine v podání Humphreyho Bogarta ve skutečnosti tuto větu ve fi lmu Casablanca nikdy neřekl. Pianistu Sama sice k zahrání staré melodie vyzval, ale jinými slovy. „Zahraj  mi ji, Same, kvůli starým časům,“ říká Bogart ve fi lmu z roku 1942.

Sarah Palin (47), kandidátka na viceprezidentku USA - „Ze svého domu vidím Rusko.“

Republikánka Palin, která nebyla v rozhovoru schopna jmenovat jediné noviny, které čte, je v tom tentokrát nevinně. „Odsud z Aljašky, z ostrovů, můžete vidět Rusko,“ řekla ve skutečnosti tehdejší guvernérka Aljašky. Volby v roce 2008 pro ni skončily fi askem.

Winston Churchill (1874 – 1965), britský politik - „Krev, pot a slzy.“

Jde o zkrácenou verzi z Churchillova  projevu během druhé světové války. Skutečná verze byla jen nepatrně delší. „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot,“ vzkázal tehdy jako premiér Britům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.