Státní maturity pro mě skončily fiaskem. Ale co teď? Poradíme Vám, jak na to | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Státní maturity pro mě skončily fiaskem. Ale co teď? Poradíme Vám, jak na to

Neudělali jste státní maturitu? Nevadí...
Neudělali jste státní maturitu? Nevadí... (ČTK – Jaroslav Ožana)

Ti, co neuspěli u státních maturit, teď musí řešit co dál. Nestihnou totiž nastoupit na státní VŠ a hrozí, že je to bude stát spoustu peněz. Přijdou totiž o statut studenta. Kromě studentských výhod, jako jsou slevy, přijdou i o nárok na státem hrazené zdravotní pojištění. Co s tím?

Téměř 20 % studentů letos neuspělo u státních maturit. Opravné termíny jsou až v září. I když uspějí, na vysoké školy - zvláště ty státní - se už letos nedostanou.  Takže na rok do práce a pak se ke studiu vrátit? Nebo jít na soukromou vysokou školu, která je často velmi drahá? Řešením mohou být tzv. nulté ročníky. Jde o studium, které odborně připraví i na velmi náročná přijímací řízení prestižních oborů státních vysokých škol. Jen některé však řeší i otázku zdravotního pojištění.

Nulté ročníky jsou studiem v rámci programu celoživotního vzdělávání, u kterého nárok na státem hrazené pojištění běžně nevyplývá.  Vstříc studentům ale vyšli například ve vzdělávacím centru AZ smart. „V případě, že studenti zkombinují odbornou přípravu na VŠ v rámci nultého ročníku s naší akreditovanou výukou angličtiny, nepřijdou o statut studenta ani o studentské výhody, a to včetně zdravotního pojištění,“ vysvětluje Martin Vaněk, ředitel vzdělávacího centra AZ smart. Úspěšnost přijetí na vysoké školy je třeba právě u absolventů nultých ročníků vzdělávacího centra AZ smart až 93 %.

Takovou kombinací výuky jazyků tedy pokračujete dál ve studiu, nepřijdete tak o státem hrazenézdravotní příspěvky na pojištění a zároveň zvýšíte svou šanci přijetí na státní vysokou školu, kde pak studujete zdarma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.