Stěhování parníku Dyje: Z návsi rovnou na vodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stěhování parníku Dyje: Z návsi rovnou na vodu

Hydrobus Dyje
Hydrobus Dyje (Foto ČTK – Václav Šálek)

To byla akce! Martin Balík si v Maďarsku koupil padesát let starý parník a rozhodl se ho přepravit na Vranovskou přehradu.

To ještě netušil, že cesta obří lodě bude pořádně dramatická. Posledních osm měsíců totiž na příkaz policie musela parkovat na návsi Lesné na Znojemsku. Teď už ale konečně urazila posledních pět kilometrů k vodě a bude vozit turisty!

Obří hydrobus uvízl na lesenské návsi loni v září, protože jeho majitel neměl všechna potřebná povolení pro uvedení lodi do provozu. Mezi nucenou pauzou na vsi stihla loď urazit 400 kilometrů ze slovenské nádrže Gabčíkovo a předtím dokonce až z maďarského Balatonu, kde jezdila dlouhá léta.

„Má už leccos za sebou, protože byla postavena v roce 1959 a vůbec poprvé se plavila po řece v Budapešti,“ popsal Balík. Ten během osmi měsíců stihl svůj parník kompletně opravit.

„Vyměnilo se obložení interiéru, podlahy, udělaly se nátěry a další drobné opravy,“ vysvětlil Balík. A včera ho pomocí mohutného jeřábu konečně dopravil až na přehradu i se všemi potřebnými dokumenty.

Plavidlo bude pendlovat na pravidelné trase mezi Vranovem nad Dyjí a nedalekým hradem Bítov. V budoucnu se na něm budou konat i svatby. Balík, který si splnil životní sen, ale nejprve musí loď podrobit zkušebnímu provozu.

Hydrobus Dyje

● délka 27 metrů

● šířka 5,7 metru

● pojme 150 cestujících

● má dva motory a váží téměř 30 tun



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.