Udílení filmových cen se blíží! Neviditelná tajemství oscarové noci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Udílení filmových cen se blíží! Neviditelná tajemství oscarové noci!

.
(ČTK/AP)

V neděli večer proběhne v kalifornském Los Angeles už 83. udílení prestižních filmových Oscarů.

Všichni mluví o hercích a režisérech, o nejlepších filmech, ale jen málokdo si vzpomene na to, co se děje v zákulisí. A právě tam vás dnes zavedeme. Přípravy slavnosti totiž provází řada nepsaných pravidel, fíglů a zajímavostí!

Koberec slávy má 152 m

Je šarlatově rudý a 152 metrů dlouhý. Slavný koberec byl rozvinut už včera, protože zabere celé dva dny než bude perfektně připravený. Tým 25 zaměstnanců ho celých 48 hodin čistí, posouvá a upravuje. Pak je přikryt igelitem, aby na ně neulpělo byť jen malé smítko nečistoty.

Pozor, kde sedí!

Nominovaní nikdy nesmí sedět vedle sebe, říká zlaté pravidlo oscarové parády! Nikdo totiž nechce vedle rozjařené tváře vítěze vidět kyselý obličej poraženého. Pravidla, kam koho posadit, vymyslel v roce 1980 švýcarský účetní Otto Spoerri (†75), který byl pak 22 let v čele protokolu. Adepti zlatých sošek musejí navíc sedět co nejblíž podiu, aby to pro cenu neměli daleko.

Náhradníci hvězd

Slavnostní večer je dlouhý a účastníci si prostě někdy potřebují odskočit. Ale jelikož by byl záběr na prázdná sedadla pro režii nepříjemný, zaujmou jejich místa náhradníci. Za noc dostanou 4000 korun, musejí jen přijít ve vlastním obleku nebo šatech.

Vkládají slova do úst

Nikdo je nezná, a přitom píší vtipy pro oscarové večery už dlouhých 50 let. Hal Kanter (92, vlevo) a Buzz Kohan (77) pečlivě připravují scénáře pro moderátory večera, jimiž letos budou Anne Hathaway a James Franco. Děkovné projevy v délce 45 sekund si nominovaní herci vymýšlejí sami.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.