Fantomové telefonů! Zničili už 52 přístrojů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fantomové telefonů! Zničili už 52 přístrojů!

Telefonní automaty poničila banda opravdu důkladně.
Telefonní automaty poničila banda opravdu důkladně. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, Policie ČR)

Měsíc a půl tahala trojice mladíků z Brněnska kriminalisty za nos.

Za tu dobu stihli vybílit a poničit desítky telefonních automatů. Přišli si tak na 60 tisíc korun v drobných, celková škoda na zničených přístrojích a budkách je však půl milionu korun!

„Za posledních dvacet let něco podobného nepamatuji. Neznámí pachatelé byli pro nás noční můrou, neboť udělali za pár hodin i tři automaty,“ říká kriminalista Jaromír Novotný.

Výtečníci na to šli chytře. Ze stojanu na vánoční stromek a kusu zvedáku na auto si vyrobili nástroj, s jehož pomocí telefony otevírali. V 51 případech dokázali mince dostat z kasičky svým nádobíčkem, u posledního si ale dlouho nevěděli rady. „Proto lanem zachyceným za nárazník auta vytrhli hned celý automat, jenž potom odhodili na útěku do míchačky,“ doplnil kriminalista. A to vše pro necelou stokorunu, kterou pokladnička ukrývala.

Vykradení jednoho automatu bandě podle policistů trvalo pět až deset minut. O kořist se potom dělili rovným dílem. Finančně si ale zase tak moc nepomohli, neboť obsah pokladniček byl zanedbatelný. Z dvaapadesáti automatů vymlátili přibližně šedesát tisíc korun, což dělá na jeden lup částku nepřesahující 120 korun. Škoda je však obrovská – na zničených automatech dělá zhruba 500 tisíc korun.

Policisté na bandu narazili jen náhodou. Při útěku z poslední krádeže totiž jeden ze zlodějů odhodil brašnu se svým nádobíčkem, která je k pachatelům navedla. Vůdce skupiny (25) a jeho komplic (24) jsou teď stíháni vazebně. Třetí (23) z pachatelů je zatím na svobodě.

Mužům hrozí až pět let za mřížemi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.